Cer o justiție transparentă! Jurnaliștii, societatea civilă, dar și mai mulți avocați vor protesta mâine la Consiliul Superior al Magistraturii. Membrii CSM ar urma să voteze noul regulament privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești, care închide obloanele justiției prin depersonalizarea deciziilor. Și-a manifestat indignarea și realizatoarea emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Mariana Rață.

Eu, în semn de protest, și pentru că asta vor face și ceilalți jurnaliști, vom veni marți în număr mai mare la ședința CSM să ne exprimăm regretul față de documentul care urmează să fie semnat. Mesajul nostru pentru membrii CSM, cei care vor vota acest document este că o justiție secretă este de fapt o injustiție, iar ceea ce s-a dorit foarte mult a fost ceea de a oferi transparență în procesul decizional și în modul în care se face justiție în RM”, realizatoarea emisiunii „Cutia Neagră”, Mariana Rață.

Noul regulament elimină posibilitatea căutării hotărârilor de judecată, după numele părților, în baza de date a instanțelor. Reprezentanții societății civile au fost invitați la o ședință a grupului de lucru care a elaborat controversatul regulament pentru ziua de miercuri, 11 octombrie, adică după ce documentul va fi aprobat. Unul dintre membrii CSM, Teodor Cârnaț, a menționat că nu-și va da votul pentru acest regulament, optând pentru un alt document elaborat de Curtea Supremă de Justiție. Regulamentul de alternativă a fost propus de președintele CSJ, Mihai Poalelungi. Potrivit acestuia, anonimizarea hotărârilor judecătorești limitează libertatea presei.

Eu am promovat regulamentul elaborat de către CSJ și pentru acesta voi vota și sper că și membrii CSM vor vota pentru acest regulament”, a declarat Teodor Cârnaț, membru CSM.

Sperăm și noi foarte mult că membrii CSS vor lua aceeași decizie și nu vor permite ca hotărârile de judecată să nu mai poată fi citite de nimeni și să citim doar X-uri, așa cum scrie pe tricoul meu”, a replicat Mariana Rață.

Regulamentul a fost elaborat de Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Odată cu aprobarea acestuia, cei interesați vor fi nevoiți să solicite acces la hotărârile de judecată în baza unor solicitări oficiale, depuse în scris, în care vor trebui să probeze necesitatea informației. În acest mod, activitatea jurnaliștilor va putea fi ușor monitorizată. Modificarea regulamentului este motivată de autorii controversatei inițiative prin necesitatea protecției datelor cu caracter personal.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!