„Jurnaliștii nu se lăsă intimidați”- este mesajul cu care au venit astăzi mai mulți jurnaliști și activiști, în fața clădirii GBC, care aparține liderului PD, Vlad Plahotniuc. Asta după ce două jurnaliste de la „Ziarul de Gardă” au fost amenințate de câțiva agenți de pază, în timp ce filmau în spațiul public în acea zonă. Administrația clădirii întârzie să comenteze cazul, iar Partidul Democrat a anunțat că va veni cu o reacție după investigarea cazului de către organele de drept. Asta deși în ziua producerii incidentului, purtătorul de cuvânt al PDM a condamnat comportamentul agenților.

Jurnaliștii ZdG, reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent și alți reprezentanți ai societății civile, dar și unii politicieni au organizat astăzi un flash-mob, cerând să fie întreprinse măsuri față de persoanele care și-au permis să împiedice jurnalistele să filmeze în spațiul public. Potrivit jurnalistelor amenințate, persoanele cale le-au interzis să filmeze, nu au adus nici un argument ce le-ar justifica acțiunile.

Am solicitat să explice dacă este un obiect de importanță națională sau păzit de stat. Evident, ei au refuzat și s-au limitat la faptul de a ne interzice să filmăm”, afirmă Marina Ciobanu, reporter ZdG.

Nu vreau să fiu amenințată în timp ce-mi execut munca. Acest flash-mob, acest protest, nu este doar în susținerea ZdG, ci a tuturor jurnaliștilor”, explică Viorica Tătaru, reporter ZdG.

După ce „ZdG” și ONG-urile de media au emis o declarație prin care au cerut Ministerului Afacerilor Interne să investigheze acest caz, un răspuns plauzibil din partea autorităților așa și nu a apărut. Au anunțat doar despre faptul că acest caz este investigat.

Noi am venit să reamintim că spațiul public este accesibil pentru toți cetățenii și ei au dreptul să filmeze”.

Ministerul de Interne a făcut un comunicat, care e sub nivel, care dau de înțeles că reporterele nu ar fi cu legitimație, deși nici unul dintre voi, dintre noi nu trebuie să se legitimeze în stradă. Poliția înțelege distorsionat funcția în acest stat, așteptăm să ia măsuri corecte în baza legii”, a declarat Alina Radu, directoare ZdG.

Este regretabil atunci când unele persoane consideră ca fiind proprietate privată nu doar clădirea în care se află, dar și terenul din jurul lor, trotuarul pe care în mod normal trebuie să meargă cetățenii”, a declarat și jurnalista Mariana Rață.

Jurnaliștii „ZdG” au intrat în clădirera GBC pentru a solicita o reacție din partea administrației. Tentativa de a smulge o reacție a eșuat însă.

Nimeni din administrație nu a ieșit să comenteze, să reacționeze cumva. Doar un reprezentat al PD a discutat cu noi, dar spune că nu are nici o atribuție”, afirma reportera ZdG Marina Ciobanu.

Contactat de TV8, Vitalie Gamurari, ofițerul de presă al PD a subliniat că cazul respectiv va fi investigat și va fi dat un răspuns foarte clar. „Noi dorim ca mai departe sistematica în cauza să nu fie discutată că unii jurnaliști sunt mai corecți, alții mai puțini corecți. Nu este vorba despre partidele politice, este vorba despre organele de drept”, a declarat Gamurari.

Angajații „ZdG” susțin că vor transmite mai multe plângeri instituțiilor de drept în care vor cere să fie întreprinse măsuri în legătură cu acest caz pe care îl consideră un abuz.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!