Maria Pilar Abel Martinez, femeia care pretindea că este fiica pictorului Salvador Dali și a obținut în justiție exhumarea rămășițelor artistului spaniol, a fost condamnată să plătească cheltuielile acestei proceduri costisitoare, relatează luni Agerpres.

Într-o decizie din 13 octombrie și făcută publică luni, un judecător din Madrid a confirmat că testele ADN “permit excluderea lui Salvador Dali i Doménech ca tată biologic al Mariei Pilar Abel Martinez”, o ghicitoare de tarot în vârstă de 61 de ani, care susținea că s-a născut dintr-o legătură dintre Salvador Dali și mama sa, fostă menajeră a pictorului.

Judecătorul a condamnat-o pe Abel Martinez să plătească costul procedurii, fără să precizeze suma care ar putea fi exorbitantă ținând cont de dificultatea legată de exhumarea rămășițelor pictorului, realizată la sfârșitul lunii iulie.

Contactată de AFP, Fundația Gala-Salvador Dali a informat că nu a fost încă evaluat costul total al procedurii.

A fost necesară ridicarea unei dale în greutate de o tonă care proteja coșciugul din lemn masiv al artistului, ale cărui rămășițe se odihnesc la Teatrul Muzeu din Figueras, pentru a putea preleva probe din oase, fire de păr și unghii și a fi examinate de Institutul de toxicologie din Madrid.

Cazul a inflamat spiritele în Spania și Figueras, aducând în atenție viața sexuală a pictorului, care a murit fără urmași în 1989, într-un spital din Pubol.

Fundația Gala-Salvador Dali, care gestionează patrimoniul artistului, a considerat “total neadecvată și disproporționată” decizia justiției de a exhuma rămășițele pictorului și nu elimină posibilitatea de a intenta o acțiune împotriva judecătoriei care a emis sentința.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!