După protestul unui grup de părinți prin care au sensibilizat autoritățile că nu e normal ca grădinițele din Capitală să nu fie asigurate cu hârtie de veceu și alte produse de igienă, am încercat să vedem care este situația la acest capitol în instituțiile publice. Bunăoară, la Primăria Chișinău funcționarii publici nu duc lipsa de nimic și nici nu vin cu hârtia igienică dimineață în buzunar la serviciu.

În grădinițe, hârtia igienică pentru copii este asigurată nu de stat, ci de părinți. La Primărie, acest produs igienic este achiziționat din bani publici. Întrebați de ce nu-și cumpără hârtie de veceu din proprii bani, consilierii s-au cam pierdut în explicații. Ciudat, unii aleși locali spun că nici nu folosesc hârtie igienică atunci când sunt la Primărie.

„Eu nu mă folosesc de hârtie igienică la primărie. Da de unde o luați? Eu am un ciclu să fac ce trebuie de dimineață cu hârtia igienică. Eu vreau să vă atrag atenția, dvs. vorbiți cu un consilier municipal, în funcția căruia nicicum nu intră problema pe care o abordați”, a declarat Vasile Chirtoca, consilier PCRM.

Dvs de câte ori ați venit la primărie cu hârtia igienică în buzunar? Doamnă, eu nu am venit pentru că aici este îndestulat absolut atât cât trebuie și nu mai port în buzunare. Pe mine m-a mirat, noi suntem maturi și știi ce îți trebuie. Poți să îți iei și un șervețel din geantă”, susține consilierul PSRM Eugenia Ceban.

„La primărie cine asigură? Eu nu sunt la primărie. Este direcția administrativă chiar în fața dvs. și o să primiți un răspuns concret cine aprovizionează primăria cu hârtie igienică și cu săpun lichid. Birocrații și cei care sunt la putere în primul rând se îngrijesc de propriul confort”, menționează Ilian Cașu, consilier PN.

Unii aleși locali nici nu știau că grădinițele nu sunt asigurate cu hârtie igienică.

„- Dvs ați știut că acest produs nu este inclus în listă. – Bineînțeles că nu am știut lucrul acesta și mi se pare suspect”, afirmă consilierul PL Ion Cebanu.

Deși sunt conștienți că produsele de igienă ar trebui să fie asigurate pentru toate instituțiile publice, aleșii locali au uitat să includă aceste produse și în lista de necesități pentru grădinițe.

„- Primăria nu pune la dispoziția angajaților produse de igienă? – Nu știu, noi dacă mergem în locul sanitar la primărie veți vedea că este și hârtie igienică și produsele necesare. Așa cum ele există aici ele trebuie să existe și în toate grădinițele și școlile din municipiu”, susține Ion Ștefăniță, consilier neafiliat.

Am încercat să aflăm dacă și aleșii locali, care au copii la grădiniță, cotizează pentru procurarea hârtiei igienice.

Cu hârtie igienică în buzunar nu l-am trimis, dar a existat acest fond de întreținere în care s-a cumpărat și hârtie igienică și apă potabilă și ferestre schimbate și tapet schimbat”, a adăugat Ștefăniță.

Copilul meu cel mare frecventează liceul „Spiru Haret”. Acolo există o fundație unde eu primesc bon fiscal și în fiecare lună plătesc câte 200 de lei. Niciodată nu i-am pus hârtie igienică în buzunar”, a subliniat Ilian Cașu, consilier PN.

„Nepoții dvs. achită pentru aceste produse sau sunt asigurați? Eu n-am auzit nici de la fiică, nici de la fecior să achite pentru aceste produse”, a menționat Eugenia Ceban, consilier PSRM.

Am încercat să aflăm câți bani alocă Primăria pentru produsele de igienă. Responsabilii ne-au spus că au cam mult de calculat pentru a ne putea oferi un răspuns. Le-am spus că noi avem răbdare, numai că după asta nu ne-au mai răspuns la telefon.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!