O comisie formată din specialiști în sănătate publică și medicină primară analizează acum veridicitatea certificatelor de vaccinare a mai multor copii. Se presupune că acestea au fost falsificate, iar imunizările nu au avut loc în realitate. S-a recurs la falsuri, pentru ca micuții poată fi acceptați la grădiniță, iar copiii – la școală. Acum nu se cunoaște amploarea fenomenului. În vizor sunt raioanele din preajma Municipiului Chișinău, scrie e-sanatate.md.

Ministerul Sănătății și Centrul Național de Sănătate Publică au fost informați de specialiștii din medicina preventivă din raionul Strășeni despre presupuse cazuri de falsificare a datelor privind imunizarea copiilor.

Raportarea cazurilor a început de la medicii de familie, care au observat situații anormale – copiii ale căror familii au refuzat vaccinarea ani la rând, au fost primiți în școli și grădinițe. Când au analizat mai atent certificatele, au observat că unora chiar le-au fost incluse toate vaccinurile obligatorii. Pe certificate există ștampile, iar acestea aparțin unor medici de familie din Chișinău.

„Medicii de familie îi cunosc foarte bine pe oamenii din sat și știu familiile care au refuzat timp de mai mulți ani vaccinurile. Nu poate copilul să primească atâtea vaccinuri într-un timp atât de scurt. Știți, și dacă analizezi bine nu corespunde nici perioada vaccinare, nici zilele. Noi avem reguli foarte stricte și distanțe de timp concrete între vaccinuri. Majoritatea sunt semnate de medici de la Chișinău. Eu cred că este un păcat făcut împotriva copilului”, spune Nicolae Pocinoc, vicedirector la Centrul Medicilor de Familie din Strășeni.

Cazurile au fost raportate la începutul lunii septembrie. Sunt implicate trei localități din Strășeni. „Nu pot să numesc localitățile implicate, sunt trei sate, în unul au avut loc mai multe cazuri. Cel mai bine să așteptăm să se facă ancheta și să se demonstreze dacă e fals sau nu. Noi ne-am făcut treaba, să raportăm cazurile de suspiciune și sperăm foarte mult că se vor lua măsuri drastice. Vaccinarea este foarte importantă și e vorba de copii. Nici nu-mi vine să cred că anume doctori ar putea fi implicați în așa ceva”, a mai spus el.

Schema funcționa în felul următor – dacă medicul de familie din localitate refuza să emită un certificat fals necesar la includerea copilului la școală sau la grădiniță, atunci părintele venea la Chișinău. Aici medici de familie eliberau astfel de acte medicale, fără să fie făcute vaccinurile. Acum se știe doar că cel puțin o instituție medicală privată este implicată.

Citiți continuarea pe e-sanatate.md.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!