Socialiștii consideră ilegală numirea de către Nistor Grozavu în funcția de viceprimar al Capitalei, și ulterior în cea de primar interimar, a Silviei Radu. O decizia în acest sens a fost înregistrată la primărie de către fracțiunea PSRM din CMC. Cererea de anulare a fost semnată de toți cei 19 consilieri ai fracțiunii.

Socialiștii subliniază că numirea viceprimarului este atribuția exclusivă a primarului general ales de către locuitorii urbei. „Se invocă absolut toate ilegalitățile care au fost comise. În primul rând faptul că, primarul care a fost ales prin vot universal, direct, egal, secret, și liber exprimat poate personal să numească în funcție de viceprimar persoana indicată. În caz contrar, este evident că prevederile legale nu au fost respectate, iar primarul interimar și-a depășit atribuțiile sale”, a menționat Ion Ceban în cadrul unui briefing.

Socialiștii menționează că, potrivit legii în vigoare, primarul General Interimar nu poate să delege atribuțiile viceprimarilor, ci poate doar să se retragă din funcția de primar interimar.

Socialistul a subliniat că solicită anularea dispoziției cu privirea la numirea Silviei Radu în funcția de viceprimar interimar al Capitalei și respectiv din cea din primar interimar. „În următoarele două zile, va fi depusă o contestație în acest sens și la Curtea de Constituțională. Suntem gata să mergem, inclusiv și, în instanțele internaționale, ținând cont de unele aspecte legate de sistemul judecătoresc din Moldova”, a adăugat Ceban.

Reamintim că, primarul general interimar al municipiului Chișinău, Nistor Grozavu a semnat, luni, 6 noiembrie, două dispoziții prin care au fost numiți doi viceprimari, Silvia Radu și Ruslan Codreanu. Potrivit lui grozavu, numirea a fost făcută în baza articolului 17 al Legii privind statutul municipiului Chișinău, nr. 136 din 17 iunie, 2016, care prevede că, dacă viceprimarii nu sunt aleși de Consiliul municipal Chișinău, ori subiectul este exclus din agendă la două ședințe consecutive ale CMC, Primarul general numește viceprimarii prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal. Subiectul alegerii viceprimarilor a fost în agenda CMC la două ședințe consecutive și s-au exclus din agendă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!