Cea mai coruptă instituție din Moldova este Parlamentul, urmat de funcționarii publici și cei din Guvern. Cel puțin asta arată datele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Republican Internațional. Totodată, doar trei partide ar accede în parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Este de vorbă de Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate dar și Partidul Democrat. Potrivit chestionarului politicienii în care oamenii au cea mai mare încredere rămân a fi Igor Dodon și Maia Sandu.

Potrivit sondajului, făcut public astăzi, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare PSRM ar acumula 30 la sută din voturi, Partidul Acțiune și Solidaritate – 21 la sută, iar Partidul Democrat – 8%. Pentru PCRM ar vota 4 la sută din respondenți, pentru Partidul Demnitate și Adevăr – 4%, iar pentru Partidul Nostru doar 2%.

Sondajul mai arată că Igor Dodon și Maia Sandu sunt politicienii care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor. Astfel, în capul listei a fost plasat președintele țării cu 26 la sută, Maia Sandu cu 15 la sută și Andrei Năstase cu 6%. Topul este continuat de:


4. Pavel Filip (6%);

5. Zinaida Grecianîi (5%);

6. Vladimir Plahotniuc (4%);

7. Vladimir Voronin (3%);

8. Renato Usatîi (2%);

9. Marian Lupu (2%);

10. Andrian Candu (2%).

Totodată, 48 la sută dintre respondenți au menționat că au o atitudine nefavorabilă față de Igor Dodon, iar 56% dintre intervievați au menționat același lucru despre Maia Sandu.

Moldovenii consideră că Parlamentul este cea mai coruptă instituție din stat. Numărul persoanelor care sunt de această părere a crescut de la 20% în martie 2017, la 30% în luna octombrie curent. Potrivit rezultatelor 22 la sută dintre intervievați i-au plasat pe cea de-a doua poziție pe funcționarii publici printre care doctorii, profesorii și polițiștii, aceștia fiind urmați de către Guvern cu 10 la sută.

Sondajul a fost efectuat de către Institutului Republican Internațional în perioada 23 septembrie – 17 octombrie curent, pe un eșantion de 1.514 persoane. Marja de eroare este de 2,5%.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!