Criticate din fașă. Abia aprobate de către Guvern, circumscripțiile uninominale sunt criticate de către opoziție. Potrivit Platformei Demnitate și Adevăr hotarele acestora au fost trasate în defavoarea forțele pro-europene și îi avantajează pe democrați și socialiștii. De cealaltă parte PSRM și PDM se apără și spun că înainte să critice, opoziția trebuia să participe la ședințele pentru crearea celor 51 de circumscripții și să nu lanseze critici post factum.

Cum în filmul cela, „asta mie, asta ție, asta așa”. Câteva sate din Ocnița, ucrainene, au fost lipite de raionul Briceni. În așa mod este facilitat Dodon. Raionul Ocnița este comasat cu raionul Dondușeni, sunt mai multe sate moldovenești și poate o să câștige ceva Plahotniuc”, susține Alexandru Slusari, vicepreședinte PPDA.

Cei din Partidul Platforma DA spun că aceeași regulă a fost aplicată și în cazul celorlalte circumscripții. După ce au analizat rezultatele alegerilor prezidențiale din 2016, aceștia spun că la viitorul scrutin parlamentar, favorizat va fi Partidul Socialiștilor.

Din 46 de circumscripții create pe teritoriul RM, cel puțin controlate de autoritățile RM, la alegerile prezidențiale din octombrie 2016 Igor Dodon ar fi câștigat din primul tur în 30”, a mai menționat Slusari.

Eu aș vrea să văd niște probe și argumente palpabile. Eu ca politolog, de vreo 15 ani fac analiză, nu pot să spun dacă vom câștiga sau nu și unde”, afirmă Bogdan Țîrdea, deputat PSRM.

Marți, Guvernul a aprobat harta celor 51 de circumscripții uninominale. Premierul Pavel Filip a menționat atunci că „este mai complicat să vii cu propuneri constructive și mai simplu să critici dintr-o parte”. 11 circumscripții se vor regăsi în Chișinău, două în stânga Nistrului, și alte trei revin diasporei – una la Est de Moldova, alta la Vest și a treia pentru Statele Unite și Canada. Anterior, liderul PAS Maia Sandu a spus că harta a fost desenată la sediul GBC, care aparține lui Vlad Plahotniuc, acuzații respinse de democrați și președintele comisiei, Iurie Ciocan. Și liberalul Mihai Ghimpu a declarat că circumscripțiile au fost făcute pentru PD și PSRM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!