Veniturilor pe piața de telefonie fixă sunt în continuă scădere din cauza trecerii utilizării mai intense a telefoniei mobile și a serviciile alternative de comunicare prin Internet, precum Skype, Viber, etc. Datele statistice arată că în primele nouă luni ale anului 2017, traficul de voce generat de utilizatorii de telefonie fixă a scăzut cu 13%, până la valoarea de 1 mld. 205,4 mil. de minute.

În medie, un utilizator a vorbit lunar la telefonul fix două ore și 59 de minute, cu 9,6% mai puțin decât în perioada ianuarie – septembrie 2016, un apel având o durată medie de 2,3 minute.

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către furnizorii de servicii de telefonie fixă, în perioada de raportare au fost înregistrate scăderi atât a numărului de abonați, cât și a veniturilor obținute de furnizorii de pe această piață. Numărul abonaților s-a micșorat, față de finalul anului 2016, cu mai bine de 19,5 mii (-1,6%) și a însumat peste 1 mil. 151,7 mii. În consecință, rata de penetrare a serviciilor de telefonie fixă la 100 de locuitori ai republicii a scăzut cu 1,6 puncte procentuale și a alcătuit 32,4%.

Urmare a diminuării numărului de abonați și a traficului de voce volumul total al veniturilor de pe piața de telefonie fixă a scăzut, față de nouă luni ale anului 2016, cu mai bine de 21 la sută și a alcătuit peste 530,7 mil. lei. În același timp, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a redus cu 18,8%, până la valoarea de 50,7 lei.

Conform situației din 30 septembrie 2017, pe piața serviciilor de telefonie fixă activau 21 de furnizori. Cea mai mare cotă de piață, în funcție de venituri, de 96%, era deținută de SA „Moldtelecom”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!