Părinților le va fi mai ușor să-și transfere copii dintr-o școală în alta. Despre acest fapt s-a anunțat în cadrul unei ședințe organizate de direcția Cadrul național al calificărilor a Ministerului Educației.

Astfel, direcțiile raionale de învățământ vor fi responsabile de recunoaștere și echivalare a perioadelor de studii efectuate în străinătate pentru persoanele care nu dețin acte finale de studii (certificat/atestat/diplomă) și solicită continuarea studiilor în învățământul primar și gimnazial.

În acest scop, în cadrul ședinței s-au trasat activitățile care urmează a fi desfășurate pentru a ușura activitatea delegată către direcțiile raionale de învățământ:
– Direcția Cadrul național al calificărilor și Centrul de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație vor organiza instruirea persoanelor desemnate responsabile în cadrul organelor locale de specialitate în domeniul învățământului de recunoașterea și echivalarea perioadelor de studii efectuate în străinătate;
– Va fi elaborat Ghidul cu privire la procesul de recunoaștere și echivalare a perioadelor de studii efectuate în străinătate pentru continuare studiilor în învățământul general.

De asemenea, ministerul Educației va delega direcțiilor raionale de învățământ și atribuțiile de realizare a procesului de recunoaștere și echivalare a perioadelor de studii efectuate în străinătate pentru persoanele care dețin acte finale de studii (certificat/atestat/diplomă) și solicită continuarea studiilor în învățământul liceal din țară.

În semestrul I al anului 2018, ca urmare a elaborării și aprobării actelor normative, atribuțiile de realizare a procesului de recunoaștere și echivalare a actelor de studii eliberate de instituțiile de învățământ din străinătate pentru persoanele care solicită continuarea studiilor în instituțiile de învățământ profesional de diferite nivele (profesional tehnic și superior) vor fi delegate instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic din țară.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!