Majoritatea ascensoarelor din blocurile locative din Capitală au termenul de exploatare depășit, prezintă pericol pentru oameni, dar bani pentru înlocuirea lor autoritățile nu au. Cele mai multe ascensoare din blocurile de locuit din Capitală provin din perioada sovietică, iar din cauza uzurii se blochează des.

La ora actuală, în unele blocuri locative de pe bulevardul Moscovei din Capitală, sunt exploatate ascensoare cu o vechime de peste 40 de ani – dublu față de termenul de exploatare indicat de producătorul sovietic. Unele au chiar și 70 de ani. Din această cauză, mecanismul de ghidaj abia dacă se declanșează din a 20-cea oară, în funcție de temperatura de afară.

„Sub minus 10 grade trebuie să apeși pe buton de vreo 20 de ori ca să vină comanda. Aici fiecare locatar ridică manual la etajul respectiv”.

„Unul lucrează, altul staționează. Pe timpul acesta oamenii stau afară ceasuri întregi pentru că nu lucrează liftul”.

„Nu demult, eu cu familia am stat 20 de minute în ascensor”.

„Termenul de exploatare a ascensoarelor constituie 25 de ani”, spune Ion Stanciu, director Î.M „Lift Service”.

Autoritățile nici nu se gândesc să înlocuiască lifturile sovietice. Mai degrabă le-ar mai cârpi pe ici-colo.

„Reparația Capitală prevede schimbarea interiorului cabinei, modernizarea sistemului de iluminare, schimbul elementelor uzate”, susține Ion Stanciu.

Nici pentru asta, însă, nu sunt bani: „Nu sunt piese de schimb pentru reparația acestor ascensoare, pentru că sunt fabricate în Belarus”.

Scuzele invocate de directorul „Lift Service” au nemulțumit-o pe Silvia Radu. Ea crede că bani pentru schimbarea ascensoarelor pot fi identificați.

„În bugetul direcției dvs. există rezerve nu de 98 de milioane de lei, da de 200”, a spus Silvia Radu, primar interimar de Chișinău.

În municipiul Chișinău există aproape 2500 de ascensoare. Din 2009 până în prezent au fost înlocuite doar 25 de ascensoare și reparate alte 46. Pentru aceasta, din bugetul municipal s-au cheltuit 32 de milioane de lei.

Imagini: Oleg Cozlov
Reporter: Parascovia Spic

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!