Sezonul citricelor este în toi! Deși prețul bate la buzunar, oamenii nu renunță la fructele exotice. Specialiștii dau asigurări că citricele importate în Moldova sunt inofensive. Totuși, consumatorii sunt suspicioși. Ei spun că, înainte să cumpere mandarine sau portocale se uită atent cum arată acestea. Aspectul exterior contează, dar faptul că fructele arată bine nu înseamnă că sunt și cele mai sănătoase, spun specialiștii.

Aromate, suculente, dulci sau acrișoare – fructele exotice sunt la mare căutare iarna, când ne confruntăm cu un deficit de vitamine. Sunt cam scumpe pentru salariile mici pe care le primesc moldovenii, dar dacă pofta e mare, scoți și ultimii bani din buzunar.

„Acum cumpărăm pentru zilele acestea, înainte de sărbători vom cumpăra altele probabil. Îmi plac mult și în familie se mănâncă bine fructele”.

„Sunt gustoase și bune pentru inimă. – Cum vă pare prețul? – Normal. E mare e greu, da ce să faci?”.

„Prețul ca prețul. Ele sunt tare mari la noi”.

Dacă la unele tarabe poți găsi mandarine cu 18 lei kilogramul, la altele acestea sunt comercializate și cu 23 kilogramul. Rodiile sunt vândute cu 30 de lei kilogramul, iar portocalele cu 25. Mai scumpe sunt curmalele – un kilogram costă până la 60 de lei. Unii vânzători se plâng că duc lipsă de cumpărători. Alții, îi ademenesc cu prețuri mai bune și se declară mulțumiți.

„Nu sunt cumpărători. Azi e rău”.

„Cred că la mine e mai ieftin ca la toți. Cumpără lumea. La 10-15 lei, un kilogram, 2 kilograme”.

Cumpărătorii apreciază calitatea fructelor după felul cum arată acestea. În special, sunt atenți la culoare.

„O iau la întâmplare. Dacă e frumoasă pe deasupra, cred că și înăuntru”.

„Să nu fie întunecate, să fie culoarea naturală, oranj”.

Specialiștii dau asigurări că fructele exotice importate în Moldova sunt inofensive, acestea fiind verificate la frontieră. Totuși, înainte de a fi consumate, citricele trebuie spălate bine, iar faptul că sunt arătoase nu înseamnă că sunt și calitative.

„Dacă este întreg, nu are pete, nu are anumite stricăciuni pe el, înseamnă că fructul este bun. Citricele care vin, ele toate trec o testare. În procesul de certificare se eliberează un certificat care atestă că fructele sunt bune pentru consumul uman”, susține Valeriu Dolghieru, inspector la direcția municipală siguranța alimentelor.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în ultimele trei luni, în Moldova au fost importate aproximativ 5000 de tone de fructe exotice.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!