Conducătorul legendarului ansamblu „Joc”, Vladimir Curbet, a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Corpul neînsuflețit al maestrului a fost depus la Palatul Național, unde rudele, colegii de breaslă, discipolii și prietenii au venit să-i aducă un ultim omagiu.

Îndurerați și cu flori în mână, zeci de oameni au venit să-și ia rămas bun de la marele artist al dansului popular. În cei peste 50 de ani de activitate, a instruit mai multe generații de dansatori.

„Este o pierdere irecuperabilă. Ceea ce a creat el, noi trebuie să păstrăm”.

„Întotdeauna mergea în întâmpinare. Chiar dacă copilul cela mai greșea câteodată, nu-l dojenea, îi arăta încă o dată”.

Vladimir Curbet și-a construit destinul în pas de dans, iar ansamblul său a fost aplaudat pe toate continentele. Cei care au colaborat cu marele maestru decenii la rând spun că va rămâne în sufletul lor ca un model.

„Unde nu ne întâlneam, îmi spunea „băiatul lui tata”. Eram un copil când am venit în Chișinău și, desigur, el a fost primul om care m-a strâns la brațele lui”, spune Nicolae Botgros, conducătorul orchestrei „Lăutarii”.

„Maestrul Curbet a făcut epocă. A fost atât de prezent în viețile noastre”, susține Zinaida Julea, interpretă de muzică populară.

Au venit să-și ia rămas bun de la marele artist și unii oficiali. Aceștia au spus că vor contribui ca ansamblul „Joc” să nu-și piardă farmecul.

„A dus faima culturii noastre naționale în speța coreografiei noastre naționale departe de hotarele țării noastre”, menționează Monica Babuc, ministrul culturii.

„Joc a devenit fața Moldovei și în timpul sovietic, și în timpul contemporan”, a declarat Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

„Eu cred că dumnealui merită toate onorurile. Și-a dedicat toată viața pentru a promova spiritul nostru național”, a spus Silvia Radu, primar interimar.

Vladimir Curbet este Artist al Poporului din Republica Moldova, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii. A avut turnee în peste 70 de țări. S-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, pe data de 8 decembrie.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!