/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Adio, maestre! Conducătorul ansamblului „JOC”, petrecut pe ultimul drum. Zinaida Julea: „A făcut epocă”

missing
13 decembrie 2017, ora 18:00

Îndurerați și cu flori în mână, zeci de oameni au venit să-și ia rămas bun de la marele artist al dansului popular. În cei peste 50 de ani de activitate, a instruit mai multe generații de dansatori.

„Este o pierdere irecuperabilă. Ceea ce a creat el, noi trebuie să păstrăm”.

„Întotdeauna mergea în întâmpinare. Chiar dacă copilul cela mai greșea câteodată, nu-l dojenea, îi arăta încă o dată”.

Vladimir Curbet și-a construit destinul în pas de dans, iar ansamblul său a fost aplaudat pe toate continentele. Cei care au colaborat cu marele maestru decenii la rând spun că va rămâne în sufletul lor ca un model.

„Unde nu ne întâlneam, îmi spunea „băiatul lui tata”. Eram un copil când am venit în Chișinău și, desigur, el a fost primul om care m-a strâns la brațele lui”, spune Nicolae Botgros, conducătorul orchestrei „Lăutarii”.

„Maestrul Curbet a făcut epocă. A fost atât de prezent în viețile noastre”, susține Zinaida Julea, interpretă de muzică populară.

Au venit să-și ia rămas bun de la marele artist și unii oficiali. Aceștia au spus că vor contribui ca ansamblul „Joc” să nu-și piardă farmecul.

„A dus faima culturii noastre naționale în speța coreografiei noastre naționale departe de hotarele țării noastre”, menționează Monica Babuc, ministrul culturii.

„Joc a devenit fața Moldovei și în timpul sovietic, și în timpul contemporan”, a declarat Igor Dodon, președintele Republicii Moldova.

„Eu cred că dumnealui merită toate onorurile. Și-a dedicat toată viața pentru a promova spiritul nostru național”, a spus Silvia Radu, primar interimar.

Vladimir Curbet este Artist al Poporului din Republica Moldova, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii. A avut turnee în peste 70 de țări. S-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, pe data de 8 decembrie.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram