Pentru a simți din plin magia sărbătorilor de iarnă, oamenii obișnuiesc să își decoreze casele cu ghirlande luminoase. Iar, pentru a evita situații neplăcute Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței vine cu sfaturi utile privind cumpărarea ghirlandelor. Agenția atenționează că decorațiunile și instalațiile electrice pot fi periculoase pentru sănătatea și securitatea oamenilor.

Ghirlandele luminoase trebuie să fie însoţite de următoarele avertizări:
– a nu se scoate sau insera lămpile când ghirlanda este racordată la reţeaua de alimentare;
– pentru ghirlandele luminoase cu lămpi montate în serie, altele decât ghirlandele luminoase sigilate, a se înlocui imediat lămpile uzate cu alte lămpi având aceeaşi tensiune şi putere nominală, pentru evitarea încălzirilor: această cerinţă nu se aplică ghirlandelor sigilate;
– a nu se racorda ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.
– ghirlandele luminoase obişnuite, trebuie în plus, să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări numai în interior.

Ghirlandele destinate a fi utilizate în exterior trebuie să fie echipate cu o fişă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni. Lungimea cablului între fişă şi prima dulie, pentru toate tipurile de ghirlande, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m.

Ghirlandele destinate utilizării la o tensiune nominală cuprinsă între 50 și 1 000 V pentru curentul electric alternativ și între 75 și 1500 V pentru curentul electric continuu trebuie să dispună de declarație de conformitate. Consumatorul este în drept să solicite vânzătorului prezentarea declarației de conformitate. Vânzătorul care refuză să prezinte datele despre certificarea conformităţii sau a declaraţiei de conformitate se sancționează, conform Codului Contravențional, cu amendă în valoare de până la 6900 lei.

Agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vândute precum și înmânarea obligatorie a certificatului de garanție cu indicarea termenului de minim 24 luni.

Orice neconformitate apărută în perioada termenului de garanție oferă dreptul consumatorului, în dependență de complexitatea neconformității și a timpului de apariție, de a solicita repararea produsului sau înlocuirea acestuia ori să beneficieze de reducerea corespunzătoare a preţului sau restituirea contravalorii pentru acest produs prin rezilierea contractului.

În eventualele cazuri când agenții economici refuză să satisfacă revendicările consumatorilor recomandăm celor din urmă să se adreseze către Agenție pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței cu o reclamație.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!