Chișinăul va primi sprijin financiar din partea UE doar dacă standardele democrației și drepturile omului vor fi respectate în Moldova, susține șeful Delegației UE în Republica Moldova, Petter Michalko. Mai exact, autoritățile moldovene trebuie să îndeplinească 28 de condiționalități, iar cea mai importantă este îndeplinirea întocmai a recomandărilor Comisiei de la Veneția în privința sistemului electoral. Subiectul a fost discutat aseară în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Ceea ce privește condiționalitatea care a venit și poziția foarte clară a UE ceea ce privește recomandările Comisiei de la Veneția pe tema schimbării codului electoral nu numai că a fost existentă, dar a fost și întărită chiar cu semnarea memorandului de înțelegere, care s-a semnat pe 23 noiembrie”, a spus Peter Michalko, șeful delegației UE în Republica Moldova.

„Pentru dvs aceste standarde ale democrației, ale drepturilor omului, ce ar trebui să se întâmple ca dvs să înțelegeți că aceste standarde sunt respectate. Ce semnale trebuie să vă transmită guvernarea?”, a întrebat Natalia Morari, realizatoarea emisiunii.

„Există condițiile legate de reforme. Și partea memorandumului de înțelegere pentru cele trei tranșe care se așteaptă și acolo sunt niște așteptări foarte concrete. Adoptarea legii împotriva spălării banilor, dar și numirea transparentă și credibilă a președintelui și vicepreședintelui ANI”, a răspuns Michalko.

„Printre aceste condiționalități, vreau să înțeleg dacă se regăsește revenirea la sistemul electoral vechi”, a întrebat Morari.

„Recomandările prezentate nu au fost respectate într-un mod care ar fi satisfăcător. Și situația care va fi în timpul actual și acei pași pentru aplicarea legislației electorale, nu trebuie să fie o cauză pentru suspiciuni sau evaluare, care va avea un impact negativ pentru alegători și candidați și ca alegerile să fie libere și cinstite”, a precizat șeful delegației UE în Republica Moldova.

În cazul în care nu se va reveni la sistemul vechi proporțional, în general banii nu vor veni? Sau vor veni o parte mai mică din aceste 100 de milioane?”, a întrebat moderatoarea emisiunii.

„Toată schimbarea este în mâinile autorităților moldovenești. Din partea noastră e important că când vom face această evaluare să fim siguri că standarde democratice nu vor fi sub risc și pentru alegători și candidați”, a precizat Michalko.

„Acum a ieșit o inițiativă de a introduce sintagma cursului european în Consituția RM. Cum considerați, faptul că aceasta va fi scris în Constituție va ajuta la implementarea reformelor europene în RM sau nu de aici începe eurointegrarea?”

„Aspirațiile europene și alegerea europeană a RM a fost recunoscută. Cred că asta este exprimare destul de clară. Și cum noi vedem că este relația noastră bazată pe valori comune care chiar sunt în faza a treia. Ceea ce privește reformele, acolo sunt multe puncte care țin de evaluare, pentru că avem multe documente, pentru ca ambele părți să fie îndeplinite”, a menționat Peter Michalko.

Peter Michalko a reiterat că UE va continua să susțină mass-media independentă din Republica Moldova, care, potrivit lui, este temelia unei societăți democratice.

Reporter: Veronica Vacari

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!