Primul Centru Multifuncțional al Agenției Servicii Publice (ASP) a fost deschis, pe 6 decembrie 2017, în municipiul Strășeni. Oficiul care va funcționa după principiul “ghișeului unic” va fi replicat în toate raioanele, scrie mold-street.com.

Deschiderea Centrului Multifuncțional Strășeni a fost apreciată de premierul Pavel Filip ca pe un element al reformei Administrației Publice centrale, care prevede și optimizarea serviciilor publice.

Licitaţie organizată fără aplicarea procedurilor de achiziţii

„Unul dintre elementele cheie ale reformei este depolitizarea instituțiilor statului. Ministerele în continuare se vor ocupa doar de politici. De activitatea economică a întreprinderilor de stat se va ocupa Agenția pentru Proprietatea Publică, iar de servicii se va ocupa Agenția Servicii Publice”, a declarat premierul.

În acelaşi timp construcţia a fost iniţiată încă în aprilie 2017 de întreprinderea Registru, care planifica reamplasarea Serviciului de eliberare a documentelor de identitate şi a organizat pe 27 martie 2017 şi o licitaţie fără aplicarea procedurilor de achiziții prevăzute de cadrul normativ.

Potrivit unui răspuns oferit de ASP la solicitarea Mold-Street, la licitaţie au participat doar trei companii: Caves Grup SRL, Aredo Metal & Plast SRL şi Arhdescon-AN SRL.

4 milioane pentru Centrul de la Străşeni

Câştigătoare a fost desemnată compania Caves Grup SRL din Chişinău, deţinută de Alexei Arnăut şi care a oferit cel mai mic preţ – 3,98 milioane lei, cu peste 9.000 lei mai mult decât oferta Aredo Metal & Plast SRL.

Potrivit administraţiei ASP, după decizia Guvernului de creare a Agenţiei Servicii Publice, prin fuziunea întreprinderilor Cadastru şi Registru, a Camerei Înregistrării de Stat şi a Serviciului Stare Civilă s-a decis modificarea proiectului de construcţie.

În plus s-a decis ca în țară să fie deschise în total 35 de Centre Multifuncționale: 32 în raioane și trei în Capitală.

Agenţia favorizată de autorităţi

Pentru aceasta Agenția Servicii Publice ar urma să beneficieze de noi excepţii de la normele legale. Astfel una dintre acestea este prevăzută într-un proiect de lege promovat de deputaţii democraţi prin care acestei instituţii i se permite neaplicarea procedurilor de achiziții prevăzute de cadrul normativ.

Argumentul principal invocat de leguitori este necesitatea de a construi şi dota cu cele necesare toate cele 35 de centre în termen cât mai restrânşi. În plus ei susţin că aceste excepţii nu contravin legislaţiei UE.

Cu aceasta nu este de acord expertul Stanislav Ghilețchi de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) care susţine că “orice tentativă de a reduce sau micșora transparența nu corespunde cu angajamentele Republicii Moldova asumate în fața partenerilor săi”.

Citește continuarea pe mold-street.com. 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!