/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

/VIDEO/ Prețuri mai mari de sărbători. Cât a costat coșul de cumpărături pentru masa de Crăciun

missing
25 decembrie 2017, ora 17:09

Moldovenii care sărbătoresc astăzi Crăciunul au dat o fugă până la piață pentru ultimele cumpărături. Aici – surpriză: prețul la unele produse a crescut brusc.

Nu cumpărăm multe că nu-s bani. Vrem niște chipăruși, dar sunt scumpi. Dar, vom lua așa”.

Dacă ar fi să dispunem de mai mulți bani, dar prețurile sunt foarte mari”.

Alții, care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi, au venit la piață să cumpere produse pentru masa de Revelion.

Noi vom sărbători pe 7 ianuarie. Iată se apropie Anul Nou”.

Nici prețurile mari nu-i sperie pe moldovenii care sărbătoresc astăzi Crăciunul. Masa de sărbătoare trebuie sa fie bogata.

Olive, răcituri. Cârnaț, fructe, legume, șprote, cafea, dulciuri”.

Niște mici, am de gând să cumpăr niște ceafă afumată, legume, fructe”.

Pentru aceasta femeie astăzi sunt două sărbători. A venit de la țară să sărbătorească și ziua de naștere a nepoțelului. Vrea să-i delecteze pe cei dragi cu bucate tradiționale.

Vrem să facem găluște, a venit bunica de la țară. Că noi le facem gustoase, știm cum să le pregătim”.

La piață, în această perioadă, legumele și fructele s-au scumpit. Roșiile de import se vând cu 30 de lei kilogramul, castraveții costă 35 de lei, iar ardeii grași – 45 de lei kilogramul. Cartofii, ceapa și morcovul costă la piață cam 5-7 lei kilogramul. Varza pentru salată este comercializată la prețul de 3 lei, cea murată – cu 8 lei. Carnea de porc costă între 70 și 100 de lei kilogramul. Ceva mai ieftină este carnea de pasăre.

Tradiționala răcitură nu poate lipsi de pe masa de sărbătoare. La piață, un kilogram de carne de cocoș se vinde cu aproximativ 45 de lei, iar un cocoș ajunge să coste până la 100 de lei. Cei care preferă piftia de porc, comercianții au în vânzare piciorușe. Acestea sunt vândute până la 50 de lei kilogramul”, Veronica Vacari, reporter TV8.

Și verdețurile s-au scumpit. O legătură de pătrunjel sau mărar a ajuns să coste 5 lei. Zece ouă pot fi cumpărate cu 20 de lei, iar citricele variază între 20 și 35 de lei kilogramul. Comparativ cu anii precedenți, comercianții spun că numărul clienților scade.

Foarte rău. Toată lumea a plecat din țară. Au rămas bătrânii, care nu se pot coborî de la etaje”.

Olecuță am vândut. În comparație cu anii trecuți, anul acesta tare slab”.

În total, pentru masa de sărbătoare, moldovenii trebuie să scoată din buzunare cel puțin 800 de lei.

Reporter: Veronica Vacari
Imagini: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram