Desemnarea fostului premier Chiril Gaburici în calitate de candidat pentru funcția de ministru al Economie a provocat un nou val de interes despre persoana acestuia. Mai ales în contextul unor dubii în privinţa documentelor ce confirmă studiile acestuia, dar şi a unor decizii controversate, scrie Mold-street.com.

Dacă fostul premier Iurie Leancă a rămas în atenţia publicului, în calitate de deputat şi vicepreşedinte al Parlamentului, apoi Chiril Gaburici a fost mai puţin prezent şi în jurul acestuia mai planează aura de un potenţial reformator.

Vlad Plahotniuc a susţinut chiar într-un interviu pentru Moldpres că Chiril Gaburici a fost nominalizat, “pentru a munci pentru rezolvarea unor probleme foarte importante din sfera economică și a infrastructurii, pe noi ne interesează capacitățile lui de a gestiona un domeniu atât de important ca cel al economiei și infrastructurii”.

Mold-street.com a documentat activitatea lui Gaburici în funcţia de premier, dar şi cea din ultimii doi ani şi jumătate după ce a demisonat.

În ultimii doi ani însă averea fostului premier a suferit o serie de schimbări. De exemplu la finele anului 2016 a vândut casa de pe strada Porumbiţei 2. Noii proprietari sunt oamenii de afaceri Luc Engelen, consulul onorific al Belgiei în Moldova şi Lilia Sinciuc-Engelen, care deţin mai multe afaceri.

În prezent familia Gaburici este asociată direct şi indirect la cel puţin şase companii.

Astfel soţia sa, Irina Gaburici, deţine 100% din compania Crazy Kart SRL, fondată la trei zile de la demisia lui Gaburici. Firma are un capital social de 5.000 de lei.

În schimb, Chiril Gaburici este asociat la patru firme: Legal 4 Business SRL, Mobil-Import SRL, Green Property SRL şi M-Docs SRL,

Astfel la firma Legal 4 Business SRL deţine o cotă de 45% şi este partener cu soţia fostului ministru al Justiţiei Oleg Efrim – Violeta Marian Efrim (45%) şi Olga Cebanu (10%). Firma deţine portalul de ştiri şi informaţii juridice bizlaw.md.

La firma M-Docs SRL, unde Gaburici deține 33% din capital, parteneri de afaceri îi sunt Gheorghe Nicolaescu, cu 34%, și Liliana Iliescu, sora lui Iurie Ciocan, fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, cu 33%.

În schimb omul de afaceri Gheorghe Nicolaescu face parte şi din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, se arată într-o investigaţie RISE Moldova.

„În 2008-2009, Gheorghe Nicolaescu (39 de ani) a administrat Local Media SRL, o agenţie de publicitate care, în urma mai multor tranzacţii între companii de tip off-shore, a ajuns în proprietatea OTIV Prime Media BV (Olanda) – reprezentată, atunci, de Andrian Candu, actualul preşedinte al Parlamentului”, potrivit RISE.

Totodată raportul financiar pentru anul 2014 al Partidului Democrat, releva că Local Media a oferit PDM-ului servicii de publicitate stradală contra sumei de peste 270.000 lei. În România, Nicolaescu este asociat în compania Stretch Design SRL cu Dorin Pavelescu, un intermediar din anturajul lui Plahotniuc. Cei doi s-au mai intersectat la Bucureşti în firmele Romaneşti Vin SRL şi Megapolis Advertising SRL, una fiind radiată, iar cealaltă – dizolvată”, mai scrie RISE.

Nicolaescu este asociat unic şi al companiei de telecomunicații KVK-Moldova SRL, care din 2012, atunci când fostul prim-ministru Chiril Gaburici, deținea funcția de director general al Moldcell, era distribuitor și partener al operatorului de telefonie mobilă Moldcell.

La Mobil-Import SRL Chiril Gaburici este asociat cu Artur Verstiuc, fiecare având câte 50% din acţiuni. Compania deţine şi 100% din capitalul firmei LED-Media SRL, care apare ca proprietar al unui teren, amplasat la intersecţia străzilor Constantin Stere şi Alexei Mateevici.

Pe acest teren firma Sel şi Co SRL controlată de liderul social-democrat Victor Şelin a iniţiat construirea “unui centru comercial cu sediu şi parcare auto subterană”. În prezent acolo se află doar o groapă de fundaţie şi gardul ce împrejmuieşte terenul.

Chiril Gaburici mai este şi acționar unic la compania Green Property SRL, specializată în activităţi agricole şi comerţ cu fertilizanţi.

Citește materialul complet pe Mold-street.com.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!