Fundația pentru protecția drepturilor omului „Freedom Moldova” a adresat un mesaj Consiliului Municipal Chișinău prin intermediul căruia solicită inițierea creării unei comisii care va monitoriza instituțiile penitenciare din Chișinău.

Freedom Moldova susține că deși potrivit unei legi din 2008 este prevăzută funcționarea unor astfel de comisii în toate unitățile administrativ teritoriale, aceasta lipsește în municipiul Chișinău, chiar dacă aici sunt multe penitenciare și izolatoare de detenție.

„Anume în aceste instituții în anul precedent au fost constatate cele mai strigătoare la cer fapte de încălcare a drepturilor deţinuţilor, care au ajuns în presă: agresarea deţinuţilor de către forțele speciale „Pantera”, moartea arestatului cet. Andrei Braguţa, multiple cazuri de deces suspect ale deținuților, neacordarea asistenței medicale, neadmiterea avocaților etc. La fel, și în rapoartele anuale ale Avocatului Poporului, Penitenciarul nr.13 (Chișinău) a fost caracterizat negativ, în mod regulat”, se menționează în adresare.

Potrivit Freedom Moldova existența unei comisii nu a fost confirmată nici după adresarea către Avocatul Poporului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!