Jurnaliștii site-ului Kommersant au reușit să obțină mai multe informații despre dosarul penal din Rusia intentat pe numele liderului PDM. Comisia de investigații a Federației Ruse în acuză pe Plahotniuc că ar fi creat un grup criminal pentru asasinarea liderului PN, Renato Usatîi. Cu toate acestea, Interpol a refuzat Rusia să îl anunțe pe Plahotniuc în căutare internațională, considerând că dosarul penal este motivat politic.

Pe 10 ianuarie, în cadrul unei ședințe închise, la Moscova a fost examinată plângerea avocatului Iadviga Harabova cu privire la mandatul de arest pe numele lui Plahotniuc, înaintat de judecătoria Basmanîi în noiembrie 2017. Potrivit apărătorului, nu există dovezi cu privire la implicarea democratului în săvârșirea infracțiunii imputate. Acesta susține că Plahotniuc nu a fost informat de autoritățile de investigare despre procedura penală împotriva sa, liderul PDM aflând despre acest lucru din mass-media. Avocatul susține că Plahotniuc nu se ascunde și a cerut anularea mandatului de arest al primei instanțe.

Magistrații de la Moscova au considerat argumentele avocatului ca fiind neîntemeiate și au decis că Vladimir Plahotniuc trebuie să plasat în detenție provizorie pentru două luni după ce va fi reținut pe teritoriul Federației Ruse sau după ce va fi extrădat din altă țară.

Potrivit Kommersant, Plahtoniuc a încercat să îl elimine pe Usatîi în 2014. Acesta ar fi crea un grup criminal organizat, din care a făcut parte și o persoană pe nume Rusu. Grupul a identificat unde se afla Usatîi, dar și orarul activităților sale. Aceștia ar fi stabilit un plan de atac, însă nu și-au îndeplinit misiunea până la urmă din motive încă necunoscute. Comisia de investigație rusă a inițiat dosarul în vara acestuia an, iar motivul a fost faptul că atât Plahotniuc, cât și Usatîi sun cetățeni ai Federației Ruse.

Potrivit anchetatorilor, suspectul Rusu nu a fost reținut. În același timp, autoritățile ruse au reținut mai mulți moldoveni cu același nume, care sunt acuzați de furt, dar și alte infracțiuni. Potrivit forțelor de ordine, unul dintre reținuți ar putea fi suspectul care figurează în dosarul lui Plahotniuc.

„Este o acțiune de șantaj și intimidare politică la adresa liderului PDM. Această decizie vine în ziua în care la Chișinău este promulgată legea împotriva propagandei. În viziunea noastră este foarte clar că avem de a face cu o acțiune evidentă de hărțuire politică în scopuri clare”, a declarat anterior pentru TV8, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari.

Menționăm că Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL, cu sediul la Lyon, a analizat solicitarea Federației Ruse de a-l anunța în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc și, pe 8 decembrie, a constatat că aceasta este una motivată politic. Totodată, Secretariatul General al OIPC INTERPOL a cerut tuturor statelor-membre să nu dea curs solicitărilor venite din partea Federației Ruse în ceea ce îl privește pe Vlad Plahotniuc și să elimine eventualele înregistrări aflate în Bazele de date naționale pe acest nume. OIPC și-a motivat decizia prin faptul că Organizația nu poate să intervină în dispute de natură politică între două state-membre.

Potrivit Rosbalt, numele lui Plahotniuc este menționat și în legătură cu atentatul asupra bancherului rus, Gherman Gorbunțov, care a avut loc la Londra în 2012. Menționăm că Vitalie Proca, cel care a fost angajat să îl împuște pe Gorbunțov, a declarat că cel care i-a comandat moartea omului de afaceri este Vlad Plahotniuc. De cealaltă parte, Gorbunțov afirmă că nu Plahotniuc i-a comandat asasinarea, ci Renato Usatîi, liderul „Partidului Nostru”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!