Ce dea doua sarcină a fost un coșmar pentru Olga Mulic, o tânără care a trăit o adevărată tragedie. Pentru că medicii nu au identificat la timp o complicație serioasă care a apărut în timpul sarcinii, femeia și-a pierdut copilul. A trecut prin chinuri groaznice în timpul sarcinii, însă și mai teribilă a fost nașterea. Olga Mulic a făcut public cazul în cadrul emisiunii „Politica” cu Natalia Morari.

Cu șase luni în urmă, Olga Mulic a fost diagnosticată cu preeclampsie severă – o tulburare a sarcinii caracterizată prin presiune mare a sângelui. Neidentificată la timp, preeclampsia este foarte periculoasă atât pentru mamă, cât şi pentru copil.

„La data de 24 iunie, brusc am început să mă simt rău, dureri de cap, însoțite de vomă. Cu soțul am plecat imediat la medic. Eram în sat, în raionul Fălești”.

Pentru că avea tensiunea arterială foarte ridicată a fost trimisă la Bălți, dat fiind faptul că exista riscul ca să nască prematur și instituția medicală nu era dotată cu cele necesare. La maternitatea de la Bălți a trecut prin cel mai mare coșmar: „La aparat, medicul mi-a zis prompt în față că bătăile inimii lipsesc și că copilul este mort. A fost un șoc. Soțul nu știa că nu se mai aud bătăile inimi. Doamna medic, Carolina Frumusachi a venit cu următoarea adresare: – Fată dragă, tu ce nu ai văzut că ești toată umflată?”

Înainte să nască a fost lăsată singură în salon: „Doamnele care trebuiau să-mi primească nașterea au plecat, nu le-am văzut. Am avut noroc de domnul anesteziolog. El îmi monitoriza tensiunea care era destul de ridicată.”

A strigat după medici, dar aceștia i-au spus că încă nu este timpul să nască. Timp de trei ore nimeni nu s-a apropiat de ea. A născut copilul mort de una singură: „Eu am văzut că iese copilul. M-am speriat pentru că eu nu știam cum să controlez acest proces. M-am dat pe spate, văzusem căpușorul și a doua oară m-am împins și puțin am ajutat cu mâna ca copilul să iasă. Cel mai dureros este că doamnele erau prezente în salon, sora medicală și infirmiera. Copilul ieșea, dar ele nu s-au apropiat de mine”.

Olga a decis să vorbească de tragicul eveniment după ce o tânără a avortat singură în veceul Institutului Mamei și Copilului.

Numeroase mame se arată indignate față de calitatea serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinei perinatale. Acestea relatează situații revoltătoare din spatele pereților maternităților și cer autorităților să ia măsuri ferme și urgente pentru a remedia situația.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!