La doi ani de la producerea deflagrației la cafeneaua „La Soacra” din capitală, victimele încă își caută dreptatea prin instanțe, iar inculpații se declară nevinovați. O ședință de judecată a avut loc astăzi la Curtea de Apel. Condamnați de primă instanță, cei care s-ar face vinovați de explozie cer să fie achitați.

Cei 4 inculpați in dosarul „La Soacra” au contestat decizia primei instanțe. Printre aceștia se numără și administratorul cafenelei, Andrei Iarîna, condamnat la 6 ani de pușcărie. Avocatul său susține că vinovată ar fi doar soția acestuia, care s-a ales cu 3 ani și jumate de închisoare în penitenciar de tip deschis.

Clientul meu de jure a fost administrator, dar soția s-a folosit de documente, a primit nu știu cum toate documentele necesare, autorizația, clientul meu în timpul acesta s-a aflat peste hotarele țării”, susține avocatul Alexandru Zmeu.

Vrea să fie achitat și funcționarul responsabil de apărarea împotriva incendiilor, Sergiu Popel, care, potrivit instanței de fond, urmează să petreacă 6 ani după gratii.

Nu facem azi declarații. În susținerile verbale”, a adăugat avocatul Marin Domente.

Se declară nevinovați și ceilalți doi funcționari care figurează în dosar. Este vorba de angajatul Centrului Municipal de Sănătate Publică, Vasile Toma, care s-a ales cu 2 ani de închisoare cu suspendare, și de specialistul de la Direcția Municipală Comerț, Ludmila Boșcanean, care a primit o amendă de 20 de mii de lei pentru corupere pasivă.

„- Dați-mi pace!
– Doriți achitarea și pe celălalt articol?”

De partea cealaltă, acuzatorul de stat cere magistraților de la Curtea de Apel o sentință mai aspră. „Pentru persoanele care sunt în stare de arest, administratorul întreprinderii și pompierul care a fost condamnat – am solicitat termene de pedeapsă de 7 ani de închisoare”, a menționat procurorul Vlad Guzic.

Victimele deflagrației susțin aplicarea unei sentințe mai dure celor vinovați. „Noi avem persoane decedate, noi avem mame, copii rămași fără părinți. Noi nu o să lăsăm așa”, a declarat Mariana Voina, victimă.

Ședința de judecată a fost întreruptă până săptămâna viitoare din cauza lipsei unuia dintre avocați. Cafeneaua „La Soacra” din Piața Centrală din Chișinău a ars pe 9 ianuarie 2016, după ce o butelie de gaz, folosită ilicit la bucătărie, a explodat. Urmare a deflagrației, patru persoane au decedat, iar alte 13 au fost rănite.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!