Comisia Electorală Centrală (CEC) a venit cu o reacție privind acuzațiile că decizia de a respinge cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt ar fi una politică.

Astfel, CEC spune că din conținutul documentelor depuse Comisia a constat discrepanțe între textul proiectului de lege votat de către participanții la adunare de constituire și cel prezentat Comisiei, un fapt inadmisibil de substituire a datelor inițiale.

Totodată, s-a constatat că prevederile Legii nr.154 au fost abrogate în momentul republicării Codului electoral la 29 decembrie 2017, potrivit art. III alin.(2) lit. d) din Legea nr.154 din 20 iulie 2017. Astfel, Comisia relevă faptul că prevederile Legii nr.154 din 20 iulie 2017 ce țin de modificările operate în Codul electoral, abrogarea căreia s-a propus participanților la adunare, deja au fost abrogate, fapt care duce la imposibilitatea desfășurării unui referendum la acest subiect”, se arată în răspunsul comisiei.

De asemenea, CEC a constat neconcordanță a numărului de participanți la adunarea constituantă indicat în procesul-verbal, pe parcursul ședinței au fost declarate prezente în sală 653 persoane, iar la procedura de votare, inclusiv pentru alegerea listei nominale a membrilor grupului de inițiativă au participat 735 de persoane. Totodată, Comisia a remarcat abateri de la prevederea legală de a alege în componența grupului de inițiativă persoane concrete, astfel lista nominală a grupului de inițiativă nu a fost supusă votului așa cum prevede art.163 alin.(4) din Codul electoral.

La fel, art.163 alin.(4) din Codul electoral prevede că membrii grupului de iniţiativă vor alege din rîndul lor un birou executiv, compus dintr-un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar, care vor reprezenta grupul şi vor organiza activitatea lui. Astfel, CEC a constat că lipsește decizia grupului de inițiativă privind alegerea biroului executiv, contrasemnată de președintele ales. De asemenea, lipsește decizia biroului executiv al grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului în relațiile cu Comisia Electorală Centrală în domeniul finanțării campaniei de inițiere a referendumului potrivit pct.2 lit.g) din Regulamentul cu privire la activitatea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican”, se mai arată în textul postat pe pagina de facebook a CEC.

De asemenea, Comisia a observat că grupul de inițiativă a venit cu propunerea abrogării unei legi fără a propune reglementări noi, în consecință creînd un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare. Comisia a menționat practicile și recomandările Comisiei de la Veneția, aprobate în Codul bunelor practici în materie electorală din anul 2002 prin care se menționează că elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special, sistemul electoral propriu-zis, componența comisiilor electorale şi constituirea circumscripțiilor electorale, nu trebuie amendate decît cel puţin cu un an înainte de alegeri.

Procesul de examinare a cererii grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican legislativ a fost unul transparent și profesionist, iar decizia adoptată a fost adusă la cunoștința opiniei publice și reprezentanților corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova”, mai spune CEC.

Comisa respinge atacurile asupra autorității electorale și tentativa de a discredita instituția.

TV8 amintește că, astăzi, 16 ianuarie, în cadru unei conferințe de presă grupul a anunțat că vor încerca să constituie un nou grup de inițiativă și au acuzat CEC de subordonare politică.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!