În timp ce afară ninge, unii ne propun să circulăm cu bicicletele. Activistul Victor Chironda a lansat un studiu în care constată că în Chișinău nu există nici piste speciale pentru bicicliști, nici „parcări” unde aceștia și-ar putea lăsa bicicletele. Locuitorii capitalei spun că ar trece la biciclete, dar se tem să nu fie striviți de mașini.

Vasile Fotescu circulă cu bicicleta anul împrejur. Chiar și iarna. „Ar fi vreo 10 zile în an când nu merg cu bicicleta pentru că sunt niște întâlniri la care nu pot merge cu bicicleta. Dar în rest, toată ziua – la facultate, la judecată… merg tot cu bicicleta,” susține Vasile Fotescu, președintele clubului de cicliști amatori.

Totuși, poartă permanent cu sine și cheile de la mașină. „Numai că cu mașina rezolv o întrebare într-o oră, iar cu bicicleta rezolv zece probleme în aceeași oră”, a menționat Fotescu.

Vasile susține că e foarte greu să circuli cu bicicleta prin Chișinău, dat fiind faptul că pentru cicliști nu sunt create nici locuri de parcare, nici piste speciale. Din această cauză, riscul să ți se fure bicicleta sau de fi acroșați de mașini este foarte mare. „Mi-am legat bicicleta de o țeavă de gaz, dar este neregulamentară această staționare”, a adăugat Fotescu.

Chișinăul se sufocă din cauza mașinilor. Activistul civic, Victor Chironda, a realizat un studiu de modernizare și eficientizare a sistemului de transport. Acesta propune implementarea transportului alternativ. Adică mersul cu bicicleta.

„Cel mai mare impediment în dezvoltarea ciclismului urban în Chișinău reprezintă lipsa de cunoștințe și expertiză în domeniu, legislație și normative naționale învechite și lipsa unei finanțări sistematice”, susține Victor Chironda, autorul studiului.

Autorul studiului vine și cu o serie de recomandări, inclusiv crearea unei infrastructuri adecvate, mai ales că și relieful ne avantajează. „Există oameni care din punct de vedere tehnic, arhitectural, ingineresc pot să proiecteze această infrastructură”, a adăugat Chironda.

La prezentarea studiul au fost prezenți mai mulți consilieri municipali, reprezentanți ai Direcției transport, dar și reprezentanți ai societății. La un moment dat, între cei prezenți a izbucnit o polemică.

„Un metru de la bordură, domnule consilier. 109 scrie un metru de la bordură eu am dreptul să merg. Ceea ce ați făcut dvs pe bd. Ștefan cel mare este o porcărie. Dvs. Aveți idee cum se circulă cu bicicleta?”

Din punctul meu de vedere, problema a fost discutată superficial, deoarece construcția unor piste de bicicliști presupune o analiză mai profundă”, menționează Vitalie Butucel, șeful interimar al direcției Transport.

Potrivit lui Vitalie Butucel, în ultimii 10 ani Primăria Chișinău nu a alocat nici un ban pentru realizarea acestor proiecte. Și legislația este una ambiguă și restrictivă. Totuși, oamenii nu salută inițiativa.

„- Ați fi gata sa treceți la bicicleta?
– Nu.
– De ce?
– 
Pentru ca vârsta nu-mi permite.”

„Aș fi gata, dar nu pe timp de iarnă, poate vara.”

„Unde bicicletă? Nici călare pe mătură nu poți merge, draga mea!”

Anterior autoritățile municipale au făcut câteva tentative timide de a construi piste de bicicliști pe anumite tronsoane de drum. Până acum toate au eșuat. Ultima dată a fost construită o pistă de bicicliști pe bulevardul Ștefan cel Mare, numai că șoferii au găsit-o numai bună pentru a-și parca mașinile.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!