Doi procurori, doi polițiști și un civil au fost reținuți pentru activități de corupție. Potrivit Procuraturii Generale, pe parcursul anului 2017, bănuiții ar fi pretins de la administratorul unei firme, care figura într-un dosar penal, împreună cu alți doi colegi, diferite sume de bani, pentru a înceta cauza penală. Potrivit „Ziarului de Gardă”, suspecții ar fi luat miță peste 200 de mii de euro. Printre bănuiți se Numără, potrivit sursei citate, Roman Clim și Eugen Tifoi. Contactat de TV8, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a refuzat să ofere detalii.

Procuratura susține că administratorul firmei era cercetat pentru evaziune fiscală în proporţii deosebit de mari. După primirea unei părţi din suma pretinsă, procurorii suspecți, de comun acord cu poliţiştii, au „aranjat” eliberarea celor trei oameni de afaceri din „arest preventiv” – „sub control judiciar”.

Ulterior, procurorii le-au recomandat celor trei să-și recunoască vina, urmând ca faptele lor să fie recalificate. Deși în comunicatul Procuraturii Generale nu este menționată suma mitei, sursele „ZdG” precizează că aceasta ar varia în jurul sumei de 200 de mii de euro. Cei doi procurori reținuți ar fi, scrie ziarul citat: procurorii Roman Clim și Eugen Tifoi, ambii din Oficiul Ciocana al Procuraturii mun. Chișinău.

Roman Clim a fost numit în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Ciocana, pe 28 decembrie 2016. Acesta este feciorul lui Eugen Clim, judecător la Curtea de Apel Chișinău și soțul Olesei Clim, șefa Direcției juridice de la „Moldatsa”. 

Potrivit declarației sale de avere, Clim deține un apartament cu suprafața de 105 m.p. și două autoturisme de model Skoda, în valoare de aproximativ 190 de mii de lei și un Hunday de  500 de mii de lei. Pentru anul 2016, acesta a declarat un venit de aproximativ 90 000 de lei.

Eugen Tifoi a fost numit în funcția de procuror în Procuratura sectorului Ciocana la 6 decembrie 2005. În declarația sa pentru anul 2016, procurorul indică un venit de 131 de mii de lei din salariu. Soția sa, angajată la Cadastru a avut un venit salarial de 22 de mii de lei.

Totodată, în declarația din 2015, procurorul susține că părinții i-au donat 42 de mii de lei, iar în 2016, a primit o donație de 80 de mii de lei. Eugen Tifoi declară două apartamente: unul cu suprafața de 47 m.p.,  cumpărat în 2002 și altul de 93 m.p., achiziționat în urma unui contract de investiții semnat în 2011. Procurorul deține și două autoturisme: Toyota Prius și un Renault.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ne-a spus că toată informația care putea fi divulgată în acest caz se conține în comunicatul Procuraturii și a refuzat să se expună asupra detaliilor prezentate. „La moment, aceasta este toată informația care poate fi oferită, pentru a nu prejudicia desfășurarea anchetei penale a procesului penal”, a declarat procurorul pentru TV8.

Cei cinci au fost reţinuţi prevetiv pentu 72 de ore, iar dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!