Dosarul lui Ilan Șor, în care acesta a fost condamnat la șapte ani și șase luni de pușcărie, a ajuns la Curtea de Apel. După aproape jumătate de an de așteptare magistrații instanței de apel vor începe examinarea cauzei. Asta în timp ce, primul dosar pornit pe numele lui Șor încă din anul 2015, se prăfuiește pe rafturile acuzatorilor, iar procurorii nu pot spune clar la ce etapă a ajuns ancheta.

Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță încă la 21 iunie 2017. Cu o lună mai târziu a fost emisă și sentința motivată. Anterior magistrații Judecătoriei Buiucani au declarat că dosarul nu a fost transmis la apel deoarece nu avea cine îl traduce. La începutul acestei săptămâni dosarul a fost expediat, totuși, Curții de Apel.

„Dosarul a parvenit în data de 15 ianuarie și a fost înregistrat în programul integrat în data de 16 ianuarie. Ședința la moment nu este stabilită. Judecătorul raportor Xenofon Ulianovschi”, a menționat Octeabrina Popa, purtător de cuvânt al Curții de Apel.

Judecătorul care va examina dosarul lui Șor este tatăl actualului ministru de Externe, Tudor Ulianovschi. Potrivit portalului Anticorupție, acum câțiva ani, pe numele magistratului a fost intentată o procedură disciplinară, fiind acuzat de emiterea unor hotărâri falsificate, ulterior. Publicația mai notează că el a vrut să obțină și licența de avocat. Tentativa a eșuat însă. Anterior, timp de patru ani, el a ocupat fotoliul de vicepreședinte al Curții de Apel.

Primul dosar în care Ilan Șor este suspectat de abuz în serviciu cu urmări grave, este abia la etapa urmăririi penale. Am încercat să obține mai multe informații de la șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, acesta însă a spus că nu știe despre ce este vorba: „Mie mi-i greu să vă răspund la întrebare. Ce dosar în 2015? – Primul dosar al lui Ilan Șor, pentru abuz în serviciu, care a fost pornit în anul 2015, la ce etapă este? – Eu nu știu care-i primul dosar și care-i ultimul. Mai mult, în 2015 eu nu eram, n-am fost aici”.

Anterior însă, Morari a declarat pentru Anticorupție.md că dosarul continuă să se afle la faza urmăririi penale din motiv că „sunt foarte multe dosare în procedură, și că este un dosar complicat, iar procurorii întreprind toate măsurile necesare. Atunci Șor a fost plasat în arest la domiciliu. Instanța însă l-a eliberat după ce s-a înscris în cursa electorală pentru Primăria Orhei. Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de pușcărie cu executare în penitenciar de tip semi-închis. În prezent el se află sub control judiciar și va ajunge după gratii doar după și dacă va fi emisă o sentință definitivă.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!