IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 s-a autosesizat în legătură cu cele 98 de istorii date publicității săptămâna trecută de mai multe femei care au născut sau avortat în instituțiile perinatale de stat.

„IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1 s-a autosesizat în legătură cu relatările mai multor femei care au născut și sunt nemulțumite de calitatea serviciilor acordate în domeniul asistenței medicale perinatale. În acest sens, conducerea instituției a instituit o comisie internă care examinează cazurile expuse în mass-media, rezultatele vor fi făcute publice pe 23 ianuarie. Responsabilii instituției medicale vin cu un apel în adresa grupului de inițiativă și a reprezentanților mass-media să ofere spre examinarea comisiei toate istoriile care vizează IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1, precum și datele de contact pentru elucidarea tuturor circumstanțelor, pentru a întreprinde măsurile de rigoare”, se menționează în răspunsul publicat.

Reamintim că, o declarație semnată de un grup de mame, care au avut de suferit în urma interacţiunii cu sistemul medical din Republica Moldova în domeniul prenatal, a fost depusă săptămâna trecută la Guvern.

O declaraţie semnată de un grup de mame, care au avut de suferit în urma interacţiunii cu sistemul medical din Republica Moldova în domeniul prenatal, a fost depusă la Guvern. Iniţiativa aparţine unui grup de tinere activiste civice şi este susţinută de câteva zeci de organizaţii naţionale şi internaţionale.

Declaraţia urmează să fie depusă astăzi la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Oficiul Avocatul Poporului şi Centrul Naţional Anticorupţie. Din momentul înregistrării, autorităţile au la dispoziţie 14 zile lucrătoare pentru a oferi un răspuns petiţionarelor.

Femeile şi-au spus istoriile după ce o tânără de 19 ani şi-a făcut publică povestea pe un grup de pe Facebook, păstrându-şi anonimatul. Aceasta a fost nevoită să facă avort, având un termen de doar 21 de săptămâni, după ce medicii au depistat că fătul este bolnav. Tânăra susţine că a trecut prin dureri îngrozitoare fără să aibă parte de atenţia medicilor, iar după trei zile de chinuri a ajuns să nască în unul dintre WC-urile Institutului Mamei şi Copilului din capitală.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!