De Bobotează, zeci de curajoși s-au scăldat în apă rece ca gheața a bazinului de la mănăstirea Țigănești. Ei speră că, astfel, se vor spăla de păcate și vor fi sănătoși anul împrejur. La final, credincioșii au fost serviți cu vin fiert și terci din hrișca. Și președintele Igor Dodon s-a scufundat astăzi într-un lac din apropierea satului natal, Sadova. Numai că de data aceasta nu s-a mai afișat în halat alb ca anul trecut.

Igor Dodon spune că „așa ne întărim în credință și ne călim trupul și duhul”. Și la Mănăstirea „Țigănești”, zeci de oameni au uitat de frigul de afară și s-au scufundat în bazinul din curtea lăcașului. Primul în apa rece a intrat chiar preotul.

Acesta a fost urmat de zeci de tineri.

Eu când am venit încoace eram răcit, după slujbă, agheasma și într-adevăr mă simt bine”.

Suntem cred că al șaptelea an decând ne botezăm iarăși din nou”.

E frig puțin în apă, dar afară e mai bine”.

Au intrat în apa rece ca gheața și câteva femei.

Unii, însă, au venit doar cu văzutul.

Încă nu m-am decis. Sunt cu prietenii. Trebuie să ai curaj, nu?

Nu-mi permite sănătatea, dar oricum cred în Dumnezeu. E o sărbătoare mare, credincioasă”.

După baia în apa rece, oamenii au fost serviți cu câte un pahar de vin fiert și o farfurie de terci din hrișcă, pregătit de bucătarii Batalionului „Geniu”.

Au fost 80 de litri de izvar, sperăm să ajungă. Am folosit piper negru, zahăr, scorțișoară, lămâie și portocale”.

Ceva de încălzire”.

Tradiția spune că cei care fac baie de Bobotează sunt păziți de rele tot anul. Alții susțin însă că scăldatul în iazuri, piscine și alte rezervoare de apă în această zi nu are nimic în comun cu sărbătoarea.

Reporter: Parascovia Spic;
Imagini:
Vlad Coroban.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!