Orfana aflată în dializă, Niculina Bulat, care a fost purtată prin spitale până a murit, fără a i se acorda ajutor, nu a fost vizitată niciodată la domiciliu de medicul de familie, iar ultima dată când a beneficiat de dializă, la Institutul Mamei și Copilului, deși se află în stare gravă, medicii nu au trimis-o la tratament paliativ. Sunt doar câteva dintre concluziile extrase dintr-un raport întocmit de Avocatul Poporului, vizând cazul Niculinei Bulat. În legătură cu acest caz, medicii la care pacienta s-a adresat și care au ignorat-o au primit doar mustrări.

Atât localitatea Mîndîc, cât și Drochia, unde se deplasa persoana, se afla în raza teritorială a Direcției de Asistență Socială, Drochia. Și având în vedere că din 2004 persoana se afla la evidență. Cel puțin noi nu am avut suficiente dovezi că cazul era monitorizat”, afirmă Svetlana Rusu, șef Direcție Investigație și Monitorizare, Avocatul Poporului.

Și așa cum din 2004, fata nu fusese vizitată niciodată, abia după ce cazul a apărut în media, la domiciliul ei s-a prezentat un medic, dar nu din localitatea în care ea locuia, ci dintr-un sat din apropiere. Ulterior, medicul a explicat că Niculina i-ar fi spus că nu a solicitat serviciile medicului din localitate, fiind convinsă că acesta nu ar putea să o ajute, având în vederea maladia de care suferă. În noaptea de 21 octombrie, Niculinei i-a plesnit burta. Atunci tânăra s-a adresat la spitalul din Drochia unde medicii i-au pus un pansament, dar ea a refuzat internarea.

Din ce considerent a refuzat pacienta internarea… ei nu i s-a explicat despre situația reală a ei în care se află și agravările despre care pot fi în urma refuzului internării”, explică Elena Cernăuțan, consultant Drepturile Sociale, Avocatul Poporului.

Ulterior, Niculina a mers acasă. Acolo însă i s-a făcut rău și, împreună cu o rudă, a mers la IMC. Deoarece pe drum starea ei s-a agravat, medicul Niculinei de la Chișinău, responsabil de dializă i-a cerut să oprească la spitalul din Bălți. Acolo, medicul chirurg, i-a scos lichidul din burtă și a trimis-o acasă.

I-a pus pansamentul respectiv, dar, iarăși, a lăsat-o să plece, fără a asigura că pacienta să înțeleagă care sunt pașii următori”, spune Boris Gîlcă, secretar de Stat la Ministerul Sănătății.

În raportul se conțin și recomandările comisiei Ministerului Sănătății. Secretarul de Stat susține că Ministerul Sănătății nu poate interveni cu sancțiuni la nivelul autorităților publice locale. Asta pentru că spitalele respective se află sub conducerea Consiliului raional, de aceea deocamdată au fost aplicate doar mustrări.

Sancțiunile noastre în cazul Bulat au urmat doar pentru doi angajați de la IMC, care e sub direcția de subordonare a noastră. Mediul chirurg din Bălți, care totuși a procedat corect din punct de vedere a procedurii medicale, i-a lipsit comunicarea. Administrația de la Bălți a considerat că trebuie să-I aplice mustrare aspră. Pentru medicii de familie din Drochia, ne-a spus că nu puteau să le aplice sancțiuni că medicii nu o aveau la evidență pe pacientă”, Boris Gîlcă, secretar de Stat la Ministerul Sănătății.

În concluzie, în opinia Avocatului Poporului, Niculinei Bulat i-au fost încălcate mai multe drepturi în calitate de pacient. De asemenea, s-a stabilit o comunicare defectuoasă dintre medic și pacient în întregul sistem de sănătate, precum și nerespectarea de către cadrele medicale a Codului deontologic. Raportul urmează a fi prezentat Parlamentului. Niculina Bulat a decedat în noaptea de 3 noiembrie 2017, după ce s-a aflat în dializă timp de 10 ani.

Reporter: Veronica Vacari;
Imagine: Tudor Bigu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!