Ex-judecătoarea Domnica Manole a adresat o cerere Consiliului Superior al Magistraturii, prin care, cere anularea Hotarârii Consiliului Superior al Magistraturii din 4 iulie 2017 de declarare a incompabilității și eliberare a sa din funcți

Judecătoarea și-a întemeiat cererea pe Hotărârea Curții Constituționale din 5 decembrie 2017, prin care, au fost declarate neconstituționale normele Legii nr. 271 din 18 decembrie 2008 privind verificarea titularilor și a candidaților la funcții publice, în partea ce se referă la verificarea candidaților la funcția de judecător și a judecătorilor în exercițiu. În baza acestor norme, la 4 iulie 2017, a fost declarată incompatibilă cu funcția și demisă judecătoarea Domnica Manole.

Având în vedere prevederile legii, potrivit cărora, Consiliul Superior al Magistraturii examinează contestările magistraților în fond, cu respectarea tuturor garanțiilor procedurale ale art. 6 al Convenţiei Europene, iar Curtea Supremă de Justiție examinează doar în partea ce ţine de drept – ce se referă la procedura de emitere și adoptare a hotărârilor de către CSM, Domnica Manole este îndreptățită să ceară anume Consiliului anularea Hotărârii din 4 iulie 2017, afectată de nulitate odată cu declararea neconstituționalității normelor aplicate demiterii”, menționează într-o declarație semnată de avocata judecătoarei, Viorica Grecu.

Astfel, ex-judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, readuce problema declarării incompatibilității sale cu funcția de judecător și eliberării din sistemul judecătoresc înaintea organului jurisdicțional și de autoadministrare judecătorească în noua componență – Consiliului Superior al Magistraturii, și solicită examinarea cazului său în noul cadru legal, prin efectul neconstituționalității normelor aplicate demiterii, totodată, prin constatarea arogării de către CSM la 4 iulie 2017 a atribuțiilor Colegiului Disciplinar cu depășirea de către Consiliu a competenței sale, stabilite prin Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii”, se mai menționează în declarație.

Amintim că, pe 31 mai 2016, membrii CSM au dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Ulterior, pe 4 iulie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Domnica Manole a calificat decizia CSM drept o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea CEC de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, acuzaţii respinse de CSM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!