Autoritățile de la Moscova susțin că intenția autorităților moldovene de a pretinde daune din partea Rusiei, pentru prezenta militară în regiunea transnistreană, în ultimii 25 de ani, este „o provocare”. Ministerul rus de Externe a reacționat astfel la o recentă declarație a șefului Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu.

„La finele anului trecut, datorită eforturilor comunității internaționale, ale Tiraspolului și Chișinăului, au fost înregistrate rezultate bune. Pe ele trebuie să ne focusăm, dar nu pe mesaje provocatoare. Să lăsăm asta pe seama celui care a făcut declarațiile. O asemenea abordare a misiunii de pacificare este calomnioasă și cinică”, a declarat pentru Ria.ru viceministrul rus de Externe, Grigori Karasin.

Reacția vine după ce, recent, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus într-un interviu pentru o publicație letonă că autoritățile de la Chișinău ar putea angaja o firmă internațională de avocatură pentru a calcula pierderile provocate de prezența militară rusă în regiunea transnistreană în ultimii 25 de ani.

Candu a menționat că despăgubirile ar putea să se ridice la ordinului miliardelor de dolari. Pretențiile l-au scos din sărite pe senatorul rus Alexei Pușkov, care a scris pe rețelele de socializare că „logica tipică a paraziților este să inventeze o scuză și să strige „dați bani!”, amenințând că, în acest mod, Moldova poate pierde piața rusă”.

Președintele Igor Dodon, care, conform Constitutiei este garantul suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale a țării, a comentat pentru „Tass” că pretențiile enunțate de Candu față de Rusia „sunt periculoase”.

 

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!