După ce a declarat că majoritatea oamenilor care se regăsesc în raportul „Kroll 2” sunt „absolut onești”, astăzi Pavel Filip și-a cerut scuze. Premierul a spus că a fost o exprimare greșită și că, de fapt, nu a citit raportul.

La finele lunii decembrie, întrebat de reporterul TV8 dacă a citit cel de-al doilea raport „Kroll”, premierul a răspuns afirmativ, menționând că majoritatea oamenilor care figurează în document sunt „absolut onești”. Astăzi, Pavel Filip a dat vina pe o exprimare nereușită.

Spuneți vă rog, ați citit raportul ”Kroll 2”? Desigur. Dacă ar fi acum să facem publice toate numele care se găsesc în acest raport, vă asigur că 90 % din aceste nume sunt oameni absolut onești”, a afirmat Filip.

Draftul acelui raport a fost expediat pe 20 decembrie celor de la BNM. În afară de ei, acest draft al raportului nu a fost văzut de nimeni, inclusiv de mine”, susține Filip.

Cât despre oamenii din raport, care ar fi „absolut onești”, Pavel Filip a spus că a dedus acest lucru din experiența companiei „Kroll”, care a fost atacată în judecată de persoane care s-au dovedit a fi nevinovate.

Ei analizează și au făcut această investigație a tuturor fluxurilor financiare. Și nu se exclude că în acest flux se vor regăsi nume care nu au nimic în comun cu furtul miliardului sau cu această fraudă bancară și care pot fi numiți oameni absolut onești. Aceasta a fost intenția mea, acest lucru am vrut să-l spun. Îmi cer scuze de această greșeală de exprimare”, a declarat premierul.

Anterior, Banca Națională a comunicat jurnaliștilor că „niciun demnitar sau oficial nu a avut acces la raportul propriu-zis”. Instituția a publicat doar un rezumat al documentului. Potrivit experților, acesta nu indică numele beneficiarilor jafului bancar, ci doar enumeră toate cele 77 de firme implicate în tranzacții dubioase, ele fiind controlate, potrivit rezumatului citat, de actualul primar de Orhei, Ilan Șor. În total, au fost sustrași, potrivit documentului, 2,6 miliarde de dolari. O parte din bani s-au întors în Moldova, în timp ce 600 de milioane de dolari au dispărut, se mai arată în sinteza raportului publicată de BNM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!