Direcția mitropolitană anunță că au fost elaborate însemnele Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove (Biserica Ortodoxă din Republica Moldova) – stema, drapelul și stindardul.

„După o muncă de mai bine de trei ani, în care au fost implicați teologi, istorici și specialiști din domeniul heraldicii, au fost elaborate stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove”, se menționează într-un comunicat de presă

Stema reprezintă un scut argintiu pe mijloc având un colan roșu. În interiorul scutului este plasată icoana Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Această compoziție este fixată pe o cârja arhierească și o cruce de aur poziționate cruciș. Scutul este timbrat cu o mitră aurită având frontal icoana Mântuitorului Iisus Hristos, iar pe laterale icoanele Maicii Domnului de la Hârbovăț și a Sfântului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare.

Radu Voina este designer-ul însemnelor mitropolitane. Noul model este inspirat din Stema care a fost utilizată în perioada interbelică, întrucât Episcopia Chișinăului și a Moldovei, ridicată ulterior de către Patriarhia Rusă în anul 1995 la rang de Mitropolie (Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove), este succesoarea de drept a entităților eclesiastice ortodoxe de pe teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul a fost elaborat la inițiativa Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, pentru ca simbolistica distinctivă bisericească să reprezinte majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care se identifică drept creștini ortodocși.

Gama cromatică a drapelului este similară celei de pe mantia arhierească mitropolitană. Pânza este de culoare predominant albastră, cu o linie albă și o panglică roșie.

„Sunt culorile specifice pentru identificarea unei Mitropolii. Entitatea ecleziastică are statut de Mitropolie, fapt pentru care s-a decis utilizarea însemnelor. În centrul drapelului este acest scut, el este argintiu, pe mijloc este un colan roșu și un alt scut în interior cu imaginea icoanei nașterea Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus secretarul Mitropoliei Moldovei, Protoiereul mitrofor Vadim Cheibaș.

„Acest scut este timbrat cu o mitră aurită. Toată această compoziție este fixată pe cârja arhierească și o cruce de aur care sunt plasate cruciș și toată această compoziție este plasată pe acest sprijin”, a menționat secretarul Mitropoliei Moldovei.

Stema și drapelul Mitropoliei urmează a fi aprobat de către Comisia națională de heraldică.

Foto: mitropolia.md

Foto: mitropolia.md

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!