Unul dintre organizatorii presupusei tentative de omor al lui Vlad Plahotniuc, care și-a recunoscut vina, risca 10 ani și 6 luni de pușcărie. El își va primi sentința săptămâna viitoare. Între timp, învinuitul pare să-și fi schimbat depozițiile. Dacă anterior el declară ferm ca omorul eșuat a liderului PD ar fi fost comandat de Grigorii Karamalak, acum avocatul său susține că învinuitul ar mai avea ceva de precizat la acest capitol, doar că va vorbi doar în prezența presei.

Iurie Parhomenco a fost adus la judecătorie înconjurat de mascați. Angajații de la ”Pantera” au format un cordon și nu a permis jurnaliștilor să discute cu el.

Ulterior, presa nu a fost admisă în sala de judecată. Procurorul spune că, în ultimul său cuvânt, învinuitul a declarat că se căiește și ar fi confirmat că omorul era organizat la comanda lui Grigorii Karamalak. Apărătorul susține însă că declarațiile clientului său nu au fost destul de clare și că Parhomenco ar fi dispus să facă dezvăluiri exclusiv în fața presei.

Pe toate capetele de acuzare s-a recunoscut vinovat, inclusiv de pregătirea omorului cetățeanului Plahotniuc Vladimir. Parhomenco a indicat faptul că la indicația lui Karamalak a fost pregătită această infracțiune”, a declarat Tatiana Vidrașcu, procuror PC COCS.

A spus, dar a spus cu jumătate de gură. Doar careva insinuări au fost că chipurile comanditarul este persoana respectivă. Dar concret, că ar fi primit careva indicații de la sus-numitul, nu au fost. Chiar am discutat cu clientul. Acesta din urmă a depus un demers la DIP pentru a i se permite să discute cu presa”, Iulian Cașu, avocatul lui Iurie Parhomenco.

Însuși Plahontiuc nu a fost audiat în acest dosar. „Plahotniuc nu este indicat ca martor. De ce? Dânsul a solicitat ca să nu fie recunoscut ca parte vătămată”, a adăugat Tatiana Vidrașcu.

În total, șapte persoane sunt învinuite de tentativa de omor asupra democratului Vlad Plahotiuc. Trei dintre ei, care urmau să execute comanda, sunt cetățeni ucraineni. Aceștia au fost urmăriți de poliție în momentul în care desenau schema omorului în nisip, în curtea unui bloc din capitală.

Tentativă de omor eşuată graţie conlucrării forţelor de ordine din Moldova şi Ucraina

„Eu ieri l-am văzut pe acest Plahotniuc. El nu este simplu de loc. Aici e parcarea, aici e intrarea centrală.”

Și dacă Iurie Parhomenco și-a recunoscut vina, ceilalți 6 învinuiți sunt judecați într-un dosar separat. Toți suspecții au fost reținuți în aprilie 2016. Ei sunt acuzați de pregătirea omorului săvârșit la comandă, procurarea, păstrarea armelor și munițiilor precum și de trecerea ilegală a frontierei de stat. Învinuiții riscă până la 20 de ani de pușcărie. Procurorii spun că omorul lui Plahotniuc ar fi fost comandat de liderul lumii criminale, Grigorii Karamalak, alias „Bulgarul”. El le-ar fi propus asasinilor 200 de mii de euro. Acum Karamalac este pus sub învinuire, iar pe numele lui autoritățile moldovene au emis mandat de arest. Potrivit procurorilor moldoveni, Karamalak s-ar afla în Rusia. Acesta a primit, în 2008, în regim de urgență, cetățenia Federației Ruse de la ex-președintele rus, Dmitri Medvedev.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!