În Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de rujeolă după o pauză de patru ani. Maladia a fost confirmată la o fetiță de 7 luni din Glodeni și, potrivit medicilor, a fost „importată” din Ucraina. A primit tratament la un spital din Bălți, iar momentan starea ei este satisfăcătoare, fiind deja externată.

„În municipiul Chișinău nu avem cazuri înregistrate de rujeolă, dar este primul caz înregistrat în Republica Moldova, în raionul Glodeni”, a spus Mihai Moldovanu, șeful direcției sănătate al Primăriei Chișinău.

Potrivit informațiilor prezentate de șeful Secției de boli infecțioase a Spitalului Clinic Municipal din Bălți, Veaceslav Novac, fetița s-a îmbolnăvit pe 15 ianuarie și a fost internată pe 19 ianuarie.

„Au apărut erupții pe tegument, pe față, pe cutia toracică, conjunctivită, febră și a primit tratamentul necesar în Secția de boli infecțioase”, spune Veaceslav Novac, șeful secției boli infeccțioase din spitalul Bălți.

Medicul spune că fetița a contractat rujeolă după ce s-a aflat în contact cu alți copii din Ucraina, unde s-a aflat în vizită împreună cu familia. Copilul nu era vaccinat, deoarece vaccinarea contra rujeolei se face abia la vârsta de un an.

„Nu a fost vaccinat pentru că nu i-a venit timpul de vaccinare. Jumătate din vârsta de până la un an, adică până la șase luni copiii mai au și anticorpi de la mamă care îl apără”, menționează Ludmila Bârcă, directorul spitalului de boli contagioase pentru copii.

Medicii recomandă părinților să nu iasă în această perioadă, cu copiii, în afara țării, dacă aceștia nu sunt vaccinați.

„Cea mai sigură măsură de prevenire este vaccinarea, copii trebuie vaccinați. Să nu frecventăm locurile aglomerate. Să nu mergem la magazin sau la diferite sărbători în colectivitățile de copii”, susține Ludmila Bârcă.

În Republica Moldova, vaccinarea se face în mod planificat, cu un vaccin combinat – contra a treiinfecții: rujeola, oreionul și rubeola.

„Vaccinarea se face de trei ori. La un an, la 6-7 ani și la 16-16 ani sau dacă persoana a suportat rujeola, atunci nu se îmbolnăvește sau foarte rar poate face forme foarte ușoare”, spune directorul spitalului de boli contagioase pentru copii.

Ultimele două cazuri de rujeolă, în țara noastră, au fost înregistrate în 2014, fiind „importate” din Federația Rusă. Situația este mai complicată acum în țările vecine. România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, de la sfârșitul anului trecut înregistrându-se peste 10 mii de cazuri. Gravă este situația și în Ucraina – acolo medicii au confirmat deja peste 1200 de cazuri, cele mai multe fiind înregistrate le copii.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Tudor Bigu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!