Sentință mai dură pentru trei învinuiți din dosarul deflagrației la cafeneaua „La Soacra”. Curtea de Apel a dispus câte 6 ani și jumate de pușcărie pentru funcționarii Ludmila Bășcănean și Vasile Toma care ar fi tolerat, contra mită, ilegalitățile depistate la cafeneaua unde s-a produs tragedia. După ce judecătorii au dispus ca cei doi să fie săltați chiar din sala de judecată, ei au avut nevoie de ajutor medical. Ambii au fost transportări la spitalul de cardiologie.

Fosta angajată a Direcției comerț din cadrul Primăriei s-a simțit rău după ce a aflat că va petrece următorii 6 ani după gratii. Asta după ce prima instanță i-a stabilit doar o amendă.

„-Cum comentați această sentință? -Absolut ilegală. -O veți contesta? -Normal că da”, a spus Liliana Leancă, avocatul Ludmilei Bășcănean.

De ajutorul medicilor a avut nevoie și Vasile Toma, fost angajat al Centrului de Sănătate Publică. După ce Judecătoria Centru l-a condamnat la 2 ani cu suspendare, astăzi Curtea de Apel i-a aplicat o pedeapsă de peste 6 ani de detenție.

„Aceștia, exercitând atribuțiile de serviciu, urmau să stopeze folosirea acelei butelii de gaz și în genere funcționarea obiectivului dat”, susține procurorul Sergiu Brigai.

O pedeapsă mai dură a primit și pompierul Sergiu Popel. Deși prima instanță l-a condamnat la 6 ani de pușcărie, Curtea de Apel i-a adăugat încă un an de detenție.

„Am zis foarte frumos: Nu comentez. Voi vedea decizia motivată și abia atunci voi comenta. La moment nu comentez. Românește se înțelege?”, menționează Angela Popil, avocatul lui Sergiu Popel.

Procesul însă nu s-a încheiat aici. Avocatul victimelor urmează să ceară achitarea despăgubirilor de către toți cei responsabili.

„Aproximativ este vorba de milioane. Nu pot să vă spun acum exact, pentru că nu avem un calcul foarte, foarte clar stabilit, dar vă dați seama, sunt vieți pierdute, sunt vieți distruse, sunt copii lăsați fără părinți”, susține Dumitru Sliusarenco, avocatul victimelor.

Pentru administratorul localului, Andrei Iarîna, pedeapsa a rămas neschimbată, el fiind condamnat la 6 ani de pușcărie. În total, 4 persoane au decedat, iar alte 13 au fost rănite după ce, la 9 ianuarie 2016, o butelie de gaz a explodat în cafeneaua „La Soacra” din Piața Centrală.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Oleg Cozlov

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!