Autoritățile moldovene oferă informații bugetare limitate. Constatarea transpare din Indicele Transparenței Bugetare la nivel global. Clasamentul a fost făcut public, astăzi, de către Ministerul Finanțelor și a fost realizat de o companie americană. Potrivit clasamentului, Moldova stă prost la capitolul participarea cetățenilor în procesul bugetar, fapt ce poate afecta direct statul și economia acestuia.

Pentru prima dată în istorie, Republica Moldova a fost inclusă oficial în cadrul OBI (Open Budget Index), clasându-se pe locul 33 din 115 țări. Scopul acestui raport este de a oferi posibilitatea unei monitorizări mai bune a modului cum sunt cheltuiți banii publici. Indicele Transparenței Bugetare măsoară transparența, puterea de supraveghere a instituțiilor legislative și participarea publicului în procesul bugetar. Scorul de transparență bugetară pe care l-a înregistrat Moldova este de 58 de puncte din 100.

„Țările care au mai mult de 60 de puncte sunt considerate țări cu volum substanțial de deschidere a informațiilor, între 40-60, volum limitat de informare, de la 80 volum cuprinzător de informare”, spune Dumitru Budianschi, director de programe „Expert-Grup”.

Moldova are un nivel de supraveghere a instituțiilor de 59 de puncte din 100, similar țărilor precum Turcia, Bulgaria, Croația, dar semnificativ mai mic decât vecinii noștri din Ucraina, care au înregistrat 83 de puncte la acest capitol.

„Comparativ cu statele dezvoltate, noi stăm destul de bine – aparent. Pentru că există multe cazuri când autoritățile au dat dovadă de politică de transparență. Autoritățile vor ca Republica Moldova să arate bine în clasamentele internaționale”, susține jurnalistul Ion Preașcă.

În ceea ce privește nivelul de participare al cetățenilor, Republica Moldova a înregistrat un scor de 7 din 100 puncte posibile. Aceasta înseamnă că Guvernul nu reușește să implice cetățenii în procesul de elaborare a bugetului. Printre țările cu cel mai bun scor se numără Noua Zeelanda, Africa de Sud și Suedia.

„La capitolul participare nu este vorba doar de Ministerul Finanțelor, este vorba de toate instituțiile publice, care își gestionează banii. Aceștia fie nu știu, fie nu au capacitatea, fie nu au bani să gestioneze aceste lucruri”, menționează Tatiana Sava, expert economic.

UE apreciază prezența Republicii Moldova în acest top, dar vine cu o serie de recomandări.

„Rezultatele nu sunt surprinzătoare, pentru că Uniunea Europeană a oferit, deja, suport financiar transparenței bugetare. Întrebarea noastră este cum să implicăm cetățenii în procesul de finanțe publice. De obicei ei nu sunt implicați”, spune Marco Gemmer, șef-adjunct secția delegația UE.

La nivel regional, România a avansat în topul primelor 10 țări din lume, iar la nivel mondial cele mai mari progrese a înregistrat Georgia, Iordania, Mexic și Senegal.

Reporter: Ana Sîrbu
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!