/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

/DOC/ Cultivarea cânepii ar putea fi LEGALIZATĂ în Moldova. Proiectul ministerului Agriculturii

missing
01 februarie 2018, ora 20:15

Nota informativă a fost elaborată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în baza adresării Grupului de Inițiativă al Asociației Câneparilor din Republica Moldova care au propus simplificarea cerințelor pentru obținerea autorizației pentru exercitarea activității de cultivare a cânepei industriale în Republica Moldova.

Cânepa industrială este recunoscută în Uniunea Europeană. Aceasta este cultivată în regim simplificat, în scopuri industriale și horticole pentru extragerea de fibre, biomasă, uleiuri și pentru fabricarea de produse alimentare și farmaceutice. În multe ţări ale lumii, inclusiv în ţările Comunității Europene, Cânepa Industrială se cultivă în regim simplificat, sub sau fără autorizările Ministerelor Agriculturii din ţările respective.

Planta de Canabis conţine un potenţial industrial și horticol enorm de valorificare, întrunind trei specii de bază, înrudite şi diferite totodată: Canabis Sativa (Cânepa Industrială, sau Tehnică), Canabis Indica (Marijuana) şi Canabis Ruderalis (Cânepa sălbatică).

Potrivit autorilor proiectului, cânepa industrială poate asigura fără orice îndoieli independenţa energetică naţională şi dezvoltarea rurală durabilă în ţările preponderent agrare, cum este şi Republica Moldova.

Totodată aceștia menționează, că specia de Canabis Sativa are un potenţial industrial și horticol deosebit de:

a) biomasă lemnoasă (aplicată în construcţia de case verzi, așternut pentru animale, şi ca sursă de căldură sub formă de peleţi);
b) fibre textile de calitate şi rezistenţă excepţională cu roade net superioare fibrelor de bumbac (în dezvoltarea industriei de procesare);
c) produse alimentare deosebite pentru o dietă umană sănătoasă şi organică;
d) preparate farmaceutice de negăsit în alte plante pentru tratarea maladiilor grave.

În nota informativă a proiectului este specificat că modificările propuse vor spori competitivitatea fermierilor din Republica Moldova. „Ca exemplu evident de cultivare elementară a Cânepei Industriale doar pentru seminţe şi paie, calculul este destul de simplu: cea mai simplă recoltă de seminţe de 700 kg la hectar, aduce fermierului un venit de 5.100 Euro (700 kg x 7,30 euro), plus, din volumul minim de 8 tone de paie la 1 hectar, încă 800 euro (8 tone x 100 euro), în total 5.900 de euro pe un hectar.

Procesarea primară a plantei de Cânepă Industrială pentru obţinerea de fibre în cel mai simplu caz poate aduce 2 tone de fibre la 1 hectar, care ating preţul de 800 euro per tonă. Partea lemnoasă a cânepei prezintă cel mai bun material de construcţie şi aşternut pentru animale cu proprietăţi antiseptice şi antimucegai.

Un hectar de Cânepă Indistrială oferă materie primă pentru un volum de beton din cânepă, suficient pentru construcţia unei case de dimensiuni medii – celei mai sănătoase case, cu proprietăţi curative deosebite.

Acelaşi hectar de Cânepă oferă atâta celuloză pentru hârtie, cât oferă 4 hectar de pădure și referindu-ne la procesarea mai adâncă, Republica Moldova poate deveni o ţară a farmaceuticii moderne, furnizor de materie primă pentru cele mai noi tehnologii moderne, începând cu bioplasticul şi terminând cu materiale compozite cu proprietăţi specifice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram