„Speculații”... așa comentează democratul Andrian Candu o eventuală venire a actualul președinte al Curții Supreme de Justiție la conducerea Curții Constituționale, după plecarea lui Tudor Panțîru. Președintele Parlamentului a spus, în glumă, că nici Vlad Plahotniuc nu pretinde la un fotoliu de judecător. S-a bucurat însă de demisia lui Panțîru președintele Igor Dodon. „Va fi cu un român mai puțin la Curte”, a scris șeful statului pe Facebook.

„Din câte cunosc intenția a fost de o mai mare perioadă de timp, dar au fost pregătiri pentru plecare. Fiecare are dreptul să plece când sunt anumite cauza expuse”, spune Andrian Candu, președintele Parlamentului.

„Este o decizie personală a dumnealui. Cred că nu ține de anul lui Ștefan decizia dânsului de a pleca din funcție”, a menționat președintele Igor Dodon.

Miercuri, Curtea Constituțională a anunțat că președintele instituției, Tudor Panțâru, și-a dat demisia din motive personale. Unii experți au spus că în această funcție ar putea ajunge actualul președinte al Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi. Contactat de TV8, magistratul a refuzat să comenteze o eventuală plecare la Înalta Curte.

Partea judecătorească ține de o altă putere decât cea legislativă. Noi nu interferăm și cu siguranță nici n-o să speculăm pe marginea următoarei candidaturi. MUSCA Și apropo, nu l-am auzit pe dl Plahotniuc că ar vrea să fie judecător la CC”, susține Candu.

La ședința programată pentru 6 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii, urmează să anunțe concurs pentru numirea unui nou judecător la Curtea Constituțională. Candidatul trebuie să aibă cel puțin 15 ani de experiență în activitatea juridică și să fie cetățean al Republicii Moldova. Curtea Constituțională este alcătuită din 6 membri, cu un mandat de 6 ani.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!