Într-o postare pe blogul personal, Igor Dodon susține că Moldova este obligată să păstreze și să revină pe piețele țărilor CSI. În același articol, acesta notează că la prima vedere, livrările pe pieţele ţărilor UE le depăşesc semnificativ pe cele în CSI. Însă, potrivit lui Dodon, o analiză detaliată arată că în UE practic 40 la sută din exportul total o reprezintă reexporturilor. Pe când în CSI exporturile sunt constituite din produse proprii.

Republica Moldova trebuie să întrețină relatii de prietenie cu toţi, şi cu Vestul, și cu Estul. Totodată, datele Statistice oficiale semnalează clar că economia Republicii Moldova înregistrează cea mai mare parte a valorii adăugate din comerțul exterior, cu partenerii noștri tradiționali, din Est. Pe parcursul a 11 luni ale anului 2017, exporturile moldoveneşti au constituit circa 2,2 miliarde dolari SUA. În acest volum, cota Uniunii Europene (UE) a fost de 66%, iar a Comunității Statelor Independente (CSI) – de 20%. La prima vedere, livrările pe pieţele ţărilor UE le depăşesc semnificativ pe cele în CSI. Dar, la o analiză detaliată, se observă mai multe puncte interesante. În timp ce exporturile către CSI constituie produse de producere proprie, exporturile spre UE constituie, în volum de aproximativ 40%, reexporturi, adica exporturi de bunuri după prelucrare”, notează Igor Dodon.

Dodon menționează că în perioada ianuarie-noiembrie 2017, comparativ cu anul 2016, exporturile pe mai multe categorii de produse au crescut. „Exportul de mere spre Federația Rusă au crescut de peste 2 ori, depăşind cifra de 190 mii tone (record absolut pentru ultimii 20 de ani). Exporturile de caise, prune și piersici către Federația Rusă, în perioada ianuarie –noiembrie 2017, au ajuns la 39 mii de tone, iar spre UE – 19 mii tone sau de 2 ori mai puţin. Exporturile de struguri spre Rusia s-au cifrat la 40 mii de tone, iar către UE – 16 mii tone, adică de 2,5 ori mai puţin”, scrie Dodon.

Acesta spune că „noi nu ne putem permite luxul de a renunţa la careva pieţe, fiecare dolar din exporturi înseamnă locuri de muncă concrete. Totuși, este imprudent să mizăm doar pe piețele occidentale, ignorînd realitatea și potențialul partenerilor estici”.

În același timp, Biroul Național de Statistică informează că în perioada ianuarie-noiembrie 2017 exporturile de mărfuri au totalizat 2192,1 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 1468,4 mil. dolari SUA (67,0% din total exporturi), reexporturile de mărfuri străine au însumat 723,7 mil. dolari SUA (33,0% din total exporturi).

Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene (UE–28) au însumat 1439,7 mil. dolari SUA (cu 20,0% mai mult față de ianuarie-noiembrie 2016), deținând o cotă de 65,7% în total exporturi (64,8% – în ianuarie-noiembrie 2016).

Țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 19,5% (20,6% – în ianuarie-noiembrie 2016), ce corespunde unei valori de 427,7 mil. dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au majorat cu 12,4%, comparativ cu ianuarie-noiembrie 2016.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!