După prima tentativă eșuată, reprezentanții societății civile vor constitui, duminica, un nou grup de inițiativă pentru organizarea referendumului legislativ privind anularea sistemului electoral mixt. Ulterior, aceștia vor cere Comisiei Electorale Centrale să-i înregistreze.

Vrem să adoptăm o lege a poporului pentru prima dată în istoria acestei țări, care să ne întoarcă un sistem cinstit de vot, vrem să întoarcem sistemul proporțional”, afirmă Ștefan Gligor, director de programe „CPR Moldova”.

Inițiatorii vor organiza duminica viitoare adunarea de constituire a grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului de anulare a sistemului mixt.

Să vă implicați în organizarea acestui referendum începând cu această duminică, la Filarmonică, cu buletinele de identitate”, a declarat Andrei Lutenco, director de programe „CPR Moldova”.

Acest sistem are singurul scop să țină la guvernare această clasă politică coruptă”, susține Sergiu Tofilat, președinte „Watchdodg”.

Luna trecută, Comisia Electorală Centrală a refuzat să înregistreze grupul de inițiativă, argumentând că cererea nu ar corespunde prevederilor legale. Inițiatorii au acuzat CEC de subordonare politică, menționând că vor contesta decizia în instanța de judecată. Acuzațiile au fost respinse de președintele instituției, Alina Russu. Sistemul electoral mixt a fost votat de deputații democrați, socialiști și popular-europeni în vara anului 2017.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!