Război în Ucraina, ziua 402: Fără TikTok la NATO! Franța acuză Rusia de crime de război, iar Zelenski promite un nou Nurnberg

/FOTO/ Un șef de la ANSA ajuta la trucarea licitațiilor. Urma să fure din bugetul instituției 1,4 milioane lei

06 februarie 2018, ora 11:27

Cei trei sunt:

  • Todorașco Victor Ion – șeful Direcției patrimoniu și management intern a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor;
  • Gangal Nicolae Varlam – directorul IP „Centrul Republican Diagnostică Veterinară”
  • Alexa Gheorghe Constantin – director adjunct SRL „Decebal Impex” .

Potrivit materialelor urmăririi penale, șeful Direcția Patrimoniu și Management Intern a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în complicitate cu directorul IP „Centrul Republican Diagnostică Veterinară”, și factorii de decizie a unor agenți economici, precum și alte persoane, în perioada septembrie – decembrie 2017, au creat un mecanism de trucare a procedurii de achiziții publice, destinate vaccinului antirabic oral pentru animale carnivore din fauna sălbatică și prin folosirea situației de serviciu, întru a primi bani ce nu i se cuvin, intenționat au comis acțiuni ce depășeau în mod vădit atribuții de serviciu, prin falsificarea documentelor prezentate la licitație, cu scopul de a sustrage mijloace bănești din bugetul Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor în sumă de 1.465.200 MDL.

Concomitent, de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale este verificată complicitatea persoanelor indicate la comiterea altor acțiuni ilegale similare.

Activitatea grupului criminal potrivit schemei menționate a fost documentată de PCCOCS, prin acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație timp de un 6 luni de zile.

În cadrul urmăririi penale, au fost reținute și aplicată măsura preventivă – arestul preventiv în privința a 3 persoane, doi dintre care sunt șeful Direcției Patrimoniu și Management Intern a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, și directorul IP „Centrul Republican Diagnostică Veterinară”.

Persoanele în privința cărora cauza penală a fost expediată în instanța de judecată sunt învinuite de comiterea infracțiunilor:

  • escrocherie în proporții deosebit de mari, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
  • depășirea atribuțiilor de serviciu, infracțiune care prevede o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
  • confecţionarea, deţinerea, folosirea documentelor oficiale false infracțiune care prevede o pedeapsă cu închisoare de pînă la 5 ani, amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.

TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram