Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova anunţă că în urma recepţiei confirmărilor prezentate de potenţialii furnizori, a creat şi aprobat lista potenţialilor furnizori de energie electrică. Aceştea sunt: SA „Energocom”, ЗАО „Mолдавская ГРЭС”, ПАО „ДТЭК Павлоградуголь” şi „ПАО Донбассэнерго”, scrie Mold-street.com.

Companii ale unor oligarhi sau controlate de guvernul rus

În schimb Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Mолдавская ГРЭС) este cel mai mare producător de energie din Moldova, dar care nu achită taxe în bugetul ţării, este amplasat în regiunea transnistreană şi aparţine gigantului rus Inter RAO EES, controlat de guvernul Rusiei.

În prezent Centrala este principalul furnizor de energie în Republica Moldova asigurând circa 80% din consum.

Compania ДТЭК Павлоградуголь face parte din grupul industrial DTEK, controlat de cel mai bogat ucrainean, oligarhul Rinat Akhmetov. DTEK şi în alţi ani a livrat curent electric în Moldova.

Întreprinderea ДТЭК Павлоградуголь este cel mai mare producător de cărbune din Ucraina şi deţine 10 mine de cărbune în Donbas.

Cât despre ПАО Донбассэнерго, aceasta deţine două mari centrale termoelectrice din Donbas, inclusiv una amplasată în zona controlată de separatiştii proruşi din aşa-zisa DNR.

Centarlele lucrează pe bază de cărbune şi au o capacitate de generare de circa 10 miliarde kWh. Circa 60,8% din capitalul Donbassenergo este deţinut de firma Energoinvest Holding din Olanda, beneficiar al căreua până la mijlocul anului 2017 era Oleksandr Yanukovici, feciorul fostului preşedinte alUcrainei, ce se ascunde în Rusia. În prezent beneficiari figurează afaceriştii Robert Bensh şi Andreas Cernii.

Alte 25% de acţiuni aparţin guvernului ucrainean prin Fondul Proprietăţii de Stat.

De notat că aceeași potențiali furnizori sunt anunțați și de compania statului RED Nord, care distribuie curent electric în Bălţi şi raioanele din zona de nord a Republicii Moldova.

În prezent doar 20% din necesarul de curent electric este asigurat de centralele locale, alte circa 30% sunt livrări din Ucraina, iar peste 50% de la CERS Moldovonească, controlată de gigantul rus Inter RAO EES.

În perioada noiembrie 2014-martie 2017, circa 80% din necesarul de curent electric este asigurat de compania Energokapital din Tiraspol, care intermedia livrările de energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan.

Citește varianta completă a materialul pe Mold-street.com.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!