Deputații și-au testat astăzi dibăcia la confecționat ...mărtișoare. Ajutați de câțiva meșteri populari, aleșii poporului au uitat pentru câteva ore de proiectele de legi și s-au pus pe creat mărțișoare. Unii și-au adus și familiile, cum ar fi președintele Legislativului, Andrian Candu, care a fost încurajat de soție și de fiică. Mărțișoarele deputaților vor fi dăruite micilor pacienți de la Institutul Mamei și Copilului.

Este mult mai ușor să fii în Parlament și să-ți bați capul de proiectele de lege, decât să pratici acest meșteșug legat de mărțișoare

Pentru aproximativ o oră, sala Parlamentului a devenit un atelier de confecționare a mărțișoarelor. Ca la o adevărată șezătoare, aleșii poporului și câțiva meșteri populari s-au pus pe făcut mărțișoare. Printre cei care au acceptat provocarea se numără și președintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta și-a adus și susținători: soția și fiica. Speakerul spune că e prima dată când confecționează un mărțișor.

„Este mult mai ușor să fii în Parlament și să-ți bați capul de proiectele de lege, decât să pratici acest meșteșug legat de mărțișoare”, spune Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a fost însoțit de soție și de nepoțică: „Am reușit să fac firul acesta și nu l-am terminat, cu ajutorul meșterului sperăm să-l terminăm și să avem cel puțin un mărțișor terminat”.

„Am reușit să fac un mărțișor din hârtie. Pun mărțișorul în pachețel”, spune Fabiana, nepoțica.

Cu toată familia a venit la atelierul din Parlament și deputatul PL, Roman Boțan. Acesta spune că prin acest eveniment își amintește de copilărie. „Este o oportunitate să fiu și împreună cu familia să confecționez mărțișoare. După ce m-am căsătorit, în fiecare an confecționez mărțișoare”.

„Am avut nevoie de ață roșie și albă, le-am învârtit pe această hârtie de 7 ori. Trebuie cumva să le legăm, la urmă le tăiem cu foarfeca și iese mărțișorul”, menționează Vlada Boțan.

Și ambasadorul român, Daniel Ioniță, a acceptat provocarea: „Sunt pe cale de a finaliza primul meu mărțișor. E diferit față de ceea ce fac în mod normal, să știți”.

Deputații au fost ajutați să confecționeze mărțișoare de meșterii populari veniți din Criuleni. „Când mărțișorul este confecționat este energia și este sufletul omului. În firele răsucite sunt ascunse niște gânduri care încurcă să vină răul și de asta mărțișorul trebuie purtat”, spune Natalia Cangea, meșter popular.

Tot astăzi Parlamentul a găzduit expoziția de mărțișoare tradiționale din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Națională a Moldovei, lucrări confecționate în diferite zone ale țării, dar și din Bulgaria și România. „Materialul comun este lâna, urmată din bumbac, apoi de firul de mătase. La noi e prezent și osul”, menționează Ala Movileanu, muzeograf, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, București.

Expoziția de azi a fost organizată pentru prima oară. Organizarea atelierului se înscrie în decizia de a declara Mărțișorul ca parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!