Cazați într-un hotel de lux și supravegheați non-stop de administrația spitalului! În aceste condiții s-a desfășurat vizita jurnaliștilor moldoveni la clinică „Medical Park” din Turcia, vizată în scandalul banilor din caritate. După mai multe ore, timp în care ziariștilor li s-au demonstrat condițiile excelente din spital, gazda a organizat o conferință de presă, la care a respins toate acuzațiile.

Veronica, mama Lenuței, care apare în investigația RISE, spunea că s-a adresat la clinica din Turcia pentru o intervenție chirurgicală, dar că s-ar fi întors în Moldova cu aceleași probleme. Medicii de la Istanbul neagă că fetița ar fi fost operată și spun că aceasta a beneficiat de un tratament. Ei susțin că ar fi anunțat-o despre aceasta și pe Veronica.

„Au zis că operația nu a fost atât de complicată și ei ne fac reducere zece mii de euro”, spune mama Lenuței, Veronica.

Medicul s-a uitat la toate rezultatele investigațiilor și a spus părinților că nu este un caz operabil pe moment”, menționează Murat Ercan, director de marketing.

În cel de-al doilea caz, Ana spune că, la trei luni după operație, copilului său i s-a făcut rău. Femeia susține că s-a adresat medicilor din Moldova, care i-ar fi confirmat aceeași diagnoză ca înainte de plecarea în Turcia. Reprezentanții clinicii de la Istanbul susțin că operația a decurs cu succes și că Ana nu s-ar fi plâns ulterior de anumite probleme.

„Mi s-a spus că are găurile, hipertensiune pulmonară, e îngroșat la canal sângele foarte tare și e fix aceeași problemă”, spune Ana, mama Getei.

„Medicii au constat că este nevoie de operație, intervenția a decurs bine, iar copilul a fost externat sănătos. Noi ne-am dori să vedem din nou pacientul. Fără să-l controlăm, nu putem spune absolut nimic”, susține Tunc Fișgin, medic.

Jurnaliștii de la RISE au publicat și o discuție telefonică dintre Ali și Doina Șirikci, asociații clinicii în Moldova, care vorbesc despre un comision de 5% pe care l-ar achita asociației de caritate. Cei doi așa și nu au spus despre ce plată este vorba. Nu au vrut să spună nici dacă percep vreo taxă din banii transferați prin intermediul lor pe conturile clinicii.

„Cât câștig, eu nu o să spun, dar noi nu mâncăm piatră”, a menționat Ali Șirikci, asociat Medical Park.

În ceea ce privește reducerile despre care s-a spus că ar beneficia moldovenii, în afara camerelor de luat vederi, Ali Șirikci a menționat că acestea pot fi chiar de 50%. Acesta a adus și un exemplu, că o cameră în spital, deși ar costa o mie de dolari, moldovenii ar achita doar 200 de dolari. În cadrul conferinței, reprezentanții „Medical Park” au negat însă existența unei astfel de practici, precizând că prețul poate fi negociat separat în cazul fiecărui pacient, dar nu contează din ce țară vine acesta.

„Această reducere este făcută pentru toate țările”, a declarat Murat Ercan, director de marketing.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă la Istanbul. La câteva zile după scandalul izbucnit în spațiul public, clinica i-a invitat pe jurnaliști la un tur de presă, acoperind toate cheltuielile de transport și de cazare. Mai exact, echipa din Moldova a fost cazată într-un hotel de cinci stele, fiindu-i asigurate și mesele. Administrația clinicii a încercat din răsputeri să convingă jurnaliștii de bunele condiții din spital. Ulterior, ziariștii, mai exact, 12 la număr, au avut posibilitate să intervieveze câțiva pacienți moldoveni, aduși de către cei de la spital. În fața camerelor de luat vederi, nimeni nu s-a plâns de rele tratamente.

„Chiar mulțumim din suflet. Să ajute și mai departe”.

„În alte țări te primesc doar atunci când ai toată suma de bani”.

„Acum eu deja sunt tratată, am venit la al 4-lea control și am ieșit cu rezultate bune”.

Compania Medical Park a declarat că, deocamdată, nu intenționează să atace jurnaliștii RISE în judecată, menționând că decizia va fi luată de departamentul juridic al clinicii. Intermediarul clinicii în Moldova, Ali Șirikci, ne-a spus că va apela la instanță, la fel ca reprezentanții asociației de caritate. De partea cealaltă, cei de la RISE Moldova au depus o plângere la Procuratură în legătură cu acțiunile de intimidare. TV8, care a făcut parte din echipa de ziariști moldoveni, precizează că și-a asumat toate cheltuielile pentru această deplasare. Totodată, reiterăm că postul nostru de televiziune nu a fost interesat de realizarea unui reportaj comercial și subliniază că singurul interes este de aprofunda investigația realizată de Rise Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!