Banca Națională a Moldovei organizează pe 28 februarie un eveniment dedicat monedei naționale la cea de-a 25-a aniversare, iar în cadrul evenimentului va fi anunțată punerea în circulație a unor noi monede metalice. Contactată de TV8, șefa serviciului de comunicare și presă al BNM a refuzat să ne comunice despre ce monede este vorba.

Reporter: Puteți să ne spuneți mai exact ce monede vor fi puse în circulație?
Comunicator BNM: Nu vă pot spune. Mâine o să aflați.
R: E vorba de moneda de 1 și 2 lei?
C: Nu e comemorativă, e altceva. Sunt monede metalice, legate de moneda clasică.
R: Dar ne puteți spune când vor fi lansate monedele de 1 și 2 lei?
C: Nu vă pot zice nimic. Mâine o să aflați totul și o să vedeți. De asta v-am invitat la eveniment.

La eveniment și-a anunțat prezența și președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Menționăm că monedele de 1 şi 2 lei nu au mai fost puse în circulaţie, deşi anterior se anunța ca termen estimativ sfârşitul anului 2017. Anterior, într-un răspuns oferit anterior Agenţiei de presă IPN, Banca Naţională a Moldovei (BNM) menţiona faptul că informația despre monedele de 1 și 2 lei este confidențială până în momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei de punere a lor în circulație.

Despre intenția de a pune în circulație o monedă nouă, de 2 lei, și de a schimba bancnota de 1 leu pe o monedă cu aceeași valoare BNM a anunțat la începutul lunii iunie. În perioada iunie-august a organizat un concurs public privind elaborarea conceptului pentru designul noilor monede. Banca centrală anunța că a ales mai multe concepte și că designul final va fi executat de către specialiștii monetăriei care a câștigat licitația organizată de către BNM. Detalii nu au fost făcute publice.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!