Comisia Națională a Pieței Financiare a început verificarea băncilor și companiilor de asigurări. Instituția urmează să verifice cine stă în spatele pachetelor de acțiuni din cadrul a 11 bănci și 16 companii de asigurări. Pentru tot procesul de verificare, Comisia a stabilit un buget de aproape 500 de mii de lei.

Potrivit unei hotărâri emise de Comisia Națională a Pieței Financiare, cei mai mulți bani vor fi cheltuiți pentru verificarea ”Moldova Agroindbank” – puțin peste 267 de mii. Instituția este urmată de compania de asigurări ASITO – 119 mii. Pentru celelalte companii suma variază între 35 de mii și 1500 de lei. Experții independenți spun că urmare a acestor verificări ar putea ieși la iveală cine cu se ascunde în spatele băncilor.

Intuiesc că ar putea să existe anumite situații în care în spatele unor acționari nominali să fie alte persoane. Transparența acționarilor este importantă pentru regulator pentru a preveni eventuale abuzuri din partea unor acționari rău intenționați cum ar fi creditare frauduloasă,” a spus Adrian Lupușor, expert „Expert-Group”.

Expertul spune că este important nu doar să se verifice cine stă în spatele băncilor, ci și integritatea acestora.

Pentru a evita situații în care acționarii să pună presiuni asupra managementului instituției financiare de a obține anumite beneficii ilegale, cum ar fi creditele în condiții preferențiale,” a adăugat Lupușor.

În ceea ce privește activitatea companiilor de asigurări, fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță, a spus că pe lângă verificări, trebuie create legi care să funcționeze.

Este important să avem reglementări clare și legi care gestionează acest sector și respectiv de la sine vor decădea necesitatea acestor controale. Legea trebuie să reglementeze cine sunt acceptați ca și acționari ca și proprietari în astfel de domenii financiare non-bancare,” a spus Veaceslav Negruță, fost ministru al Finanțelor.

Deocamdată, reprezentanții Comisiei Naționale a Pieței Financiare au refuzat să ne ofere mai multe detalii, explicând că verificările sunt în plină desfășurare.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!