/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Ludovic Orban, despre legea privind sistemul mixt de vot: Sunt avantajate, în peste 80% din circumscripții, forțele pro-ruse

missing
27 martie 2018, ora 08:29

„Este un pericol real. În anul acesta, cetățenii au decizia în mână, depinde ei. Nu înțeleg de ce un partid cu 10-12% din voturi la ultimele alegeri introduce un asemenea sistem electoral. Alegerile prezidențiale, dacă luăm primul tur, au demonstrat că, în timp ce există o competiție între forțele europene, la PSRM aceasta nu e. Prin noul sistem electoral, forțele pro-ruse sunt avantajate în peste 80% din circumscripții. Nu avantajează niciun partid pro-european, din contra”.

Ludovic Orban crede, ca și alți experți și politicieni din Moldova, că PDM și PSRM ar fi, de fapt, într-o coaliție. Asta deși cele două partide au negat anterior acest lucru.

PDM a avut un număr de parlamentari, acum altul, pe care i-a racolat pentru interes politic. Primarii, cred că peste 50%, au fost luați cu japca și încartiruiți în partidul de guvernământ. E un lucru care atrage atenția. Sunt semnale ce țin de libertatea de exprimare. Sunt oamenii angajați care sunt șantajați că riscă să-și piardă locul de muncă dacă favorizează un alt partid. M-a frapat că în timp ce PLDM, PL și alte formațiuni au fost ținta prioritară a partidului de guvernământ în racolarea primarilor, președinților de raioane, interesant e că Plahotniuc, care zice că se bate cu PSRM, n-a luat un primar, președinte de raion de la PSRM. Dacă zici că ești pro-european, atunci de ce vrei să distrugi partidele pro-europene? De ce membrii PAS, PLDM, PPDA, PL sunt ținta. Uneori ai senzația că e o bătaie între viață și moarte între Guvern și Președinte. Dar când stai și analizezi, îți dai seama că Guvernul nu are nimic contra PSRM”.

Întrebat, totuși, ce unește PD-ul și PSRM-ul, Ludovic Orban a răspuns că „probabil, e un fel de a gândi politica”. „Este vorba despre punerea relațiilor de partid și a relațiilor personale, mai sus decât ale celor instituționale. Punerea interesului personal mai presus decât a celui public”.

Versiunea integrală a emisiunii poate fi urmărită mai sus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram