Aleșii locali din Moldova sunt hăituiți cu procese penale. Concluzia aparține Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Raportul, care a fost votat ieri, mai stabilește că democrația locală s-a deteriorat grav în ultimii ani în Moldova. Primarii sunt suspendați ilegal din funcții și șantajați cu dosare penale sub pretextul luptei contra corupției. Autoritățile de la Chișinău încă nu au comentat concluziile forului european.

La sfârșitului anului trecut, după ce Congresul Autorităților locale din Moldova s-a plâns că tot mai mulți primari sunt hărțuiți politic, o misiune a Consiliului Europei a venit în vizită în țara noastră să verifice informațiile. Ieri, experții și-au prezentat concluziile.

Suntem foarte critici în raportul nostru. Credem că democrația locală este o problemă la momentul actual”, a declarat Marc Cools, raportor.

În raportul prezentat la Strasbourg se mai arată că democrația locală s-a deteriorat substanțial de la ultima misiune de monitorizare, de acum 6 ani, iar modul în care a fost organizat referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă reprezintă o disfuncție a guvernării locale. Mai mult, raportorii au criticat lipsa unor motive clare privind suspendarea unor reprezentanți locali și valul de arestări în rândul aleșilor locali.

Măsurile anti-corupție nu pot servi în nici un fel drept motivație sistematică pentru ce am numi noi arestări în masă”, afirmă Gunn Marit-Helgesen, raportor.

Forul european a recomandat Chișinăului revizuirea Codului Electoral, în specialin partea ce se referă la procedura de suspendare a aleșilor.

Noi susținem recomandările. De-a lungul ultimilor ani, situația democrației locale a luat-o pe o cale greșită”, a declarat Tatiana Badan, președinte CALM.

Autoritățile locale urmăresc să se îndepărteze de politizarea finanțelor publice și să se asigure că banii publici sunt folosiți pentru servicii publice”, Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia.

Ultimul caz care a ajuns în atenția opiniei publice a fost cel al Primăriței din Ghelăuza. Aceasta, acuzată de abuz în serviciu, a fost arestată deși are la întreținere un copil în vârstă de 9 ani. Liberal-democrații și liberalii au declarat că primărița a ajuns în vizorul CNA pentru că ar fi refuzat să treacă la Partidul Democrat. Cazul primăriței din Ghelăuza nu este unul singular. Majoritatea partidelor din opoziție, mai puțin socialiștii, s-au plâns că primarii lor sunt șantajați și obligați să treacă de partea PD. Democrații, care în ultimii doi ani și-au dublat practic atât numărul deputaților, cât și cel al primarilor, datorită traseismului politic, au calificat declarațiile că fiind politice, iar CNA susține că instituția este una apolitică.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!