Încă un proiect anunțat de Vlad Plahotniuc de la tribuna PD a fost votat astăzi de Parlament în prima lectură. Partidele care vor promova femei la alegeri ar putea obține mai mulți bani din partea statului. Unele deputate s-au revoltat, menționând că se încearcă, de fapt, „cumpărarea” femeilor.

Din proiectul cu care ați venit dvs. reiese că unicul mijloc de a promova femeile în politic este prin alocarea acestor bani. Deci, femeia este egală cu o sumă de bani”, Alina Zotea-Durnea, deputat PL.

Femeia nu are preț. Femeia nu poate fi cumpărată”, Sergiu Sîrbu, secretar fracțiunea PDM.

Tocmai în acest proiect i-ați pus un preț femeii”, afirmă Alina Zotea-Durnea, deputat PL.

În Parlament există așa un organ – Biroul permanent al Parlamentului. Din 14 membri, nu știu dacă dvs sunteți la curent, numai 3 din 14 sunt femei. Nicio femeie din aceste trei nu a fost propusă din partea PDM”, a declarat Inna Șupac, președinte fracțiunea PCRM.

Dvs. nu ați venit cu astfel de mecanism în 20 de ani de independență a RM, 26 de ani. Am venit noi cu acest mecanism de promovare a doamnelor”, susține Sergiu Sîrbu, secretar fracțiunea PDM.

În goana după acești bani, partidele vor aduna femeile cu sacul și poate nu după calitățile lor. Ce va motiva femeia să meargă în politică, dacă bani pentru asta primește partidul?”, a declarat Oleg Reidman, vicepreședinte PCRM.

Potrivit proiectului, partidele care vor respecta cota de peste 40% candidați femei în circumscripții vor beneficia de o majorare a suportului bugetar de cel puțin 10%. Formațiunile vor primi mai mulți bani și dacă femeile vor accede în Parlament.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!